Un nou proiect de lege cu multiple schimbări în legislația fiscală se află în atenția opiniei publice, incluzând și o modificare importantă referitoare la sumele de bani care nu pot fi justificate sau au rămas nedeclarate.

Luând ca exemplu situațiile în care un medic a primit cadouri de la pacienți sau un muzicant nu a raportat încasările dintr-un eveniment, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) se va implica în cazul achizițiilor semnificative, precum mașini de lux sau proprietăți, pentru a verifica proveniența fondurilor utilizate.

În aceste circumstanțe, inspectorii fiscali vor calcula un impozit pe sumele care nu pot fi justificate, procentul actual fiind de 16%. Potrivit proiectului prezentat de HotNews.ro, dacă această măsură va fi adoptată, ANAF va putea solicita jumătate din suma nedeclarată, la care se vor adăuga penalizări.

Aceste exemple sunt prezentate pentru a evidenția situațiile actuale, deși există și altele care nu au fost încă aduse în atenția publicului larg.

Pe lângă aceste schimbări, proiectul de lege conține o serie de dispoziții privind majorarea impozitului pe dividende, creșterea cotei de TVA pentru anumite produse și servicii, introducerea CASS pentru angajații din construcții și agricultură (eliminându-se excepția existentă), limitarea scutirii de impozit pe venit la 10.000 de lei pentru lucrătorii din domeniul IT, impunerea unei noi taxe pe proprietățile imobiliare, aplicarea CASS asupra tichetelor de masă și instituirea unui regim de taxare diferit pentru întreprinderile mici și mijlocii.

Sursă: HotNews.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *