Tot mai multi tineri cad victime traficului de persoane, in tara noastra. Doar in 2022, la nivel national, 500 de victime au fost inregistrate, iar un procent de 3%, arata statisticile, sunt din judetul Prahova. Conform rechizitoriilor, victimele sunt supuse abuzurilor fizice si psihice, iar unele dintre ele sunt puse sa cerseasca, iar conditiile in care traiesc sunt inumane.
Victimele traficului de persoane au in general varste cuprinse intre 12 si 27 de ani, desi exista si exceptii. Numai in 2022, 56% dintre acestea au fost minore, comparativ cu 53% in anul 2021. Traficantii folosesc mai multe metode pentru a ademeni tinerele. Initial, proxenetii apeleaza la metoda Lover Boy, iar odata ce le-au obtinut increderea, acestia le forteaza pe victime sa presteze servicii impotriva vointei lor. Socant este ca in cele mai multe dintre cazuri, agresorii sunt chiar persoane apropiate, precum prieteni de familie sau vecini.
Retelele de socializare sunt arma principala a proxenetilor. In general, acestia aleg persoane din medii defavorizate ori cu educatie precara.
Specialistii sunt de parere ca informarea poate schimba statisticile traficului de persoane. Tocmai de aceea, pe retelele de socializare au fost lansate mai multe campanii de informare, cu scopul de a preveni astfel de cazuri grave.
Persoanele care cad victime ori au date despre traficul de persoane pot semnala astfel de situatii la Helpline-ul cu numar unic la nivel national: 0 800 800 678.