Sursă foto: The Independent Uganda

În cadrul Uniunii Europene, România se numără printre țările cu cele mai reduse alocări bugetare per persoană pentru cercetare și dezvoltare, cu o sumă de 17,6 euro pe persoană.

Această situație contrastează cu trendul general din UE, unde guvernele au înregistrat o creștere de 5% a investițiilor în cercetare și dezvoltare în anul 2022, conform datelor prezentate vineri de către Eurostat și preluate de Economedia. În schimb, Luxemburg s-a remarcat cu cele mai mari alocări, de 661 euro pe persoană.

În contextul acestor cifre, este demn de menționat că în luna iunie, noul ministru al cercetării exprima faptul că nu poate afirma că în anul următor România va aloca 2% din PIB pentru cercetare, cum ar fi idealul, ci vorbim de o sumă de 1%, reprezentând finanțare publică, plus încă 1% din sectorul privat.

De asemenea, la începutul acestui an, Nicolae Ciucă și Sebastian Burduja au adus în discuție posibilitatea alocării a 1% din buget pentru cercetare în anul 2024.

Pe ansamblu, în 2022, alocările bugetare guvernamentale pentru cercetare și dezvoltare la nivelul UE au înregistrat o medie de 262,7 euro per persoană, în creștere cu 47,2% față de nivelul din 2012 (178,5 euro per persoană). Luxemburg s-a situat pe primul loc în acest aspect, cu o alocare per persoană de 661,6 euro, urmat de Danemarca cu 529,1 euro și Germania cu 517,6 euro.

Sursă: edupedu.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *