Sursă foto: Uniunea Ucrainenilor din România (UUR)

Centrul pentru Jurnalism Independent a publicat un ghid destinat profesorilor de Limba Română care predau elevilor refugiați din Ucraina. Conform sursei, acest ghid se dovedește a fi util pentru a preda fundamentalele limbii române și cuprinde lecții despre vocabular, expresii uzitate și aspecte de bază ale morfologiei. Materialele sunt însoțite de imagini menite să faciliteze înțelegerea elevilor și studenților.

Potrivit Centrului pentru Jurnalism Independent, profesorii care predau limba și literatura română la liceu și la facultate au participat în octombrie 2022 la două ateliere organizate de CJI, și ulterior au dezvoltat acest ghid cu resurse.

Ghidul, intitulat „Bine ați venit în România! Ghid introductiv pentru profesorii de limba română care lucrează cu elevii din familii de refugiați”, este structurat în două părți distincte, denumite Partea I și Partea a II-a.

În prima parte, profesorii au sarcina să îndrume elevii în învățarea elementelor de bază ale limbii române ca limbă străină. Aceștia vor învăța alfabetul românesc, sunetele specifice limbii și grupurile de sunete, precum și scrierea utilizând alfabetul latin. Scopul acestui segment inițial este de a ajuta elevii să poată răspunde la întrebarea esențială „Cine sunt eu?”, conform documentului.

Partea a II-a a ghidului cuprinde capitolele 2 și 3. „Capitolul al II-lea este structurat în trei secțiuni:

a) Locul unde avem cursurile;

b) Locul unde locuim;

c) Destinația curentă.

În cadrul acestui capitol, elevii parcurg în mod imaginar camera lor, sala de clasă și orașul. Învață denumirile obiectelor pe care le utilizează, precum și orientarea în oraș, aspectele legate de pluralul substantivelor și articularea acestora. De asemenea, se abordează conjugarea verbelor „a sta” și „a merge” la modul indicativ și timpul prezent, forme larg folosite în comunicarea orală, pentru a permite elevilor să comunice în mod elementar într-un oraș străin.”

Capitolul al III-lea furnizează recomandări metodice în această direcție.

Sursă: edupedu.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *