Ministerul rus de Externe a anunțat că, ca represalii, a impus cote pentru numărul de membri ai personalului instituțiilor diplomatice și consulare ale României în Rusia. Această măsură vine ca răspuns simetric la limitarea personalului Ambasadei Rusiei la București și a Consulatului General al Federației Ruse la Constanța, conform comunicatului oficial postat de RIA Novosti.

Această decizie a fost transmisă însărcinatului cu afaceri al României în Federația Rusă, Cosmin Constantin Ioniță, în cadrul unei convocări la Ministerul rus de Externe pe data de 3 august. Moscova susține că măsura a fost luată din cauza politicii neprietenoase a autorităților române față de Rusia și a obstacolelor create în funcționarea reprezentanței diplomatice și consulare ale Rusiei în România, acțiuni pe care le consideră nejustificate.

Ministerul de Externe al României anunțase în iunie că a redus personalul diplomatic și tehnico-administrativ al Federației Ruse în țară, apropiindu-l de numărul personalului românesc în Rusia. Aceasta a dus la o scădere de 61% a numărului total de posturi diplomatice și tehnico-administrative ale Rusiei în România, iar personalul efectiv a fost redus cu 55,5%, conform MAE român.

Ca urmare a acestei măsuri, 40 de angajați ai Ambasadei Rusiei la București, împreună cu familiile lor, urmează să părăsească România utilizând o aeronavă civilă aparținând unei companii aeriene rusești.

Ambele părți au acționat în conformitate cu prevederile Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961, însă aceste decizii reflectă nivelul redus al relațiilor bilaterale, afectate semnificativ de conflictul armat dintre Rusia și Ucraina.

Titlu: Rusia Impune Cote pentru Personalul Diplomatic al României în Retaliere la Măsuri Similar Reductive Adoptate de București.

‏‏‎ ‎

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *