Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat joi că începe urmărirea penală împotriva lui Păşcan Sabin Gavril, fost Inspector General Şcolar al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, care a demisionat cu câteva zile în urmă. El este bănuit de luare de mită şi instigare la abuz în serviciu în legătură cu o intervenţie în favoarea unui candidat pentru a promova o probă la examenul de Bacalaureat.

Conform informaţiilor furnizate de Biroul de Informare şi Relaţii Publice al DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Păşcan Sabin Gavril, pe perioada în care acesta era Inspector General Şcolar al ISJ Mureş. În sarcina sa s-a reţinut comiterea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu şi luare de mită (două fapte).

Potrivit DNA, în timpul organizării examenului de bacalaureat din sesiunea iunie-iulie 2023, Păşcan Sabin Gavril ar fi influenţat persoanele responsabile cu supravegherea probei de matematică pentru a ajuta un candidat să promoveze examenul.

În plus, conform anchetei, inspectorul general şcolar ar fi primit suma de 3.000 euro printr-un intermediar, în schimbul ajutorului acordat altei persoane pentru a promova examenul de Bacalaureat.

DNA a mai dezvăluit că suspectul ar fi cerut părinţilor unui elev transferat de la o unitate de învăţământ la alta să susţină un moment artistic gratuit la un eveniment organizat de el cu ocazia sărbătorilor pascale. Momentul artistic ar fi fost susţinut ulterior de o colegă a părinţilor, tot fără a fi plătit pentru acesta.

Investigaţia continuă, şi se fac acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane implicate în acest caz.

În cadrul audierilor, Păşcan Sabin Gavril a fost informat cu privire la acuzaţii, în conformitate cu legislaţia penală în vigoare. În trecut, persoana care i-a remis suma de 3.000 euro drept mită a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii anticorupţie, acceptând încadrarea juridică şi pedeapsa aplicată, respectiv 1 an şi 4 luni de închisoare cu suspendare.

Este important de menţionat că procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcţiei Generale Anticorupţie în timpul desfăşurării anchetei.

‏‏‎ ‎

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *