Sursă foto: Prefectura Neamț

Marți, autoritățile din Roman au descoperit în urma unui control că o locație funcționa ilegal ca „Locuință protejată pentru persoane vârstnice”, deținând pacienți cu vârste cuprinse între 58 și 92 de ani, ce sufereau diverse forme de handicap și aveau patologii specifice programelor de paleație. Furnizorul nu deținea licență și nici autorizație de funcționare, deși a avut un certificat de acreditare în anul 2017, acesta expirând deoarece serviciul social nu a fost dezvoltat și licențiat în decursul a trei ani.

În urma constatărilor, 12 beneficiari au fost transportați pentru evaluări medicale la Spitalul Municipal de Urgență Roman cu ajutorul Serviciului de Ambulanță Județean Neamț. Autoritățile au identificat deficiențe majore în ceea ce privește personalul de specialitate, de îngrijire și asistență, precum și spațiul insuficient și neadecvat pentru nevoile beneficiarilor. Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Neamț a dispus inițierea demersurilor pentru obținerea certificatului de acreditare și licență a furnizorului, în timp ce centrul a fost amendat cu 30.000 lei de către aceeași instituție.

Direcția de Sănătate Publică Neamț a constatat că centrul nu deține autorizație sanitare de funcționare și că personalul nu este specializat, ci este format din asistenți medicali voluntari, care nu au efectuat examene medicale periodice sau cursuri de igienă. DSP Neamț a aplicat amenzi în valoare totală de 40.000 lei pentru aceste deficiențe.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a observat absența autorizației de securitate la incendiu și a aplicat o sancțiune de 50.000 lei, în timp ce Inspectoratul de Poliție Județean Neamț a impus o amendă de 2.000 lei pentru neimplementarea cerințelor minime de securitate.

Ca urmare a situației descoperite, a fost deschis un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de delapidare în formă continuată.

În prezent, documentele reprezentanților Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Neamț, Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț și Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Neamț sunt în curs de emitere, deoarece au fost solicitate informații suplimentare privind controlul specific fiecărei instituții.

Prefectul Adrian-Vasile Niță a luat măsuri urgente și a constituit o echipă mixtă cu caracter permanent pentru a efectua acțiuni de control la prestatorii/furnizorii de servicii sociale și alte tipuri de servicii sociale, inclusiv prestatori de servicii medicale, în vederea prevenirii unor situații similare.

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *