Sursă foto: Ziua de Constanța

Frontiera Tomis Constanța a stabilit un nou record după aproape 50 de ani, având 12 ediţii ale Cupei României câştigate consecutiv!

De departe cea mai galonată echipă de după Revoluție, A.C.S. Frontiera Tomis Constanţa reuşeşte să doboare noi recorduri în întrecerile naţionale de oină. La recent încheiata ediţie a Cupei României pentru seniori de la Cumpăna, Frontiera a câştigat al 18-lea trofeu, dintre care 12 ediţii consecutiv, reuşind să depăşească recordul stabilit de echipa Combinatului Poligrafic Casa Scânteii Bucureşti (C.P.B.) care își adjudeca 11 ediţii în anii 1965-1975!

Pentru iubitorii de statistică, toate câştigătoarele Cupei României (de la ediţia inaugurală din anul 1955, organizată la Iaşi, unde triumfa în premieră Ştiinţa Bucureşti) sunt: C.S. Dinamo/A.C.S. Straja Bucureşti – 21 trofee, A.C.S. Frontiera Tomis/A.S. Grănicerul Constanţa – 18, C.P.B./Coresi Bucureşti – 15, Reprezentativa oraşului Bucureşti – 4, Siretul Bacău – 3, Biruinţa Gherăeşti – 2, Betonul Roman – 1, Avântul Curcani – 1, Victoria Dej – 1, Ştiinţa Bucureşti – 1.

Gheorghe Drăghici (născut pe 30. 05. 1945), unul dintre cei mai mari jucători de oină din istorie:

„Eu am atins venerabila vârstă de 78 de ani şi mă pot pronunţa asupra unor aspecte ale oinei. Am făcut parte din echipa Combinatului Poligrafic care stabilea un record la acea dată, 11 ediţii de Cupa României câştigate la rând. Asta după ce am activat 2 ani la Dinamo, unde de asemenea am ieşit campion naţional. De fapt, cronicarii ziarului Sportul scriau la acea vreme că eu, Gheorghe Drăghici – supranumit maşina de pase, am părăsit pe Dinamo ca să o pot bate ca adversar.

Salut performanţa celor de la Constanţa, de a stabili un nou record, dar trebuie să spun, fără a supăra pe nimeni, că ceea ce se joacă acum este departe de calitatea jocurilor de oină dinainte de 1989. Să poţi câştiga un campionat sau o Cupă a României pe vremuri era deosebit de greu, erau turnee de zone, pe regiuni etc. De exemplu, la Bucureşti era o rivalitate deosebită între formaţii, toate fiind formate din jucători excelenţi.”

Căpitanul formaţiei Frontiera Tomis, Mihai Georgescu, care în curând va împlini 50 de ani, declară:

„De când m-am transferat la echipa din Constanţa am adunat 16 ediţii câştigate de Cupa României, trofee care se adaugă altor 6 cucerite cu fosta mea formaţie Straja Bucureşti. Mă bucur de performanţa pe care am stabilit-o, este meritul întregii echipe, dar şi al conducerii Gărzii de Coastă.

Eu am o vorbă, imnul se cântă doar la locul întâi. Acest lucru l-am transmis mereu mai tinerilor mei colegi de echipă şi mă bucur că reuşim împreună să triumfăm la competiţii. Eu am prins puţin din competiţiile extrem de echilibrate dinainte de anul 1989, dar este o realitate faptul că nivelul era unul diferit. Dar, noi, ne bucurăm că ducem tradiţia oinei mai departe şi sunt semne încurajatoare în acest sens!”

Preşedintele Federaţiei Române de Oină, Nicolae Dobre, a salutat performanţa echipei constănţene, alături de aprecieri pentru toate echipele care au triumfat de-a lungul anilor în Cupa României: „Apreciem eforturile tuturor echipelor de a onora participarea în cadrul unei competiţii aparte, cum este Cupa României, cu un aport special pentru cluburile din Constanţa, Bucureşti, Curcani sau Gherăeşti, care şi-au trecut numele printre câştigătoare în decursul istoriei. Felicit Frontiera Tomis pentru recordul nou stabilit. Noi ca şi federaţie ne bucurăm că suntem pe drumul cel bun în revigorarea oinei şi consider că există premisele pentru un viitor strălucit al sportului nostru naţional.”

Statistică şi declaraţii consemnate de Marius Ovidiu Niculescu

Marius Ovidiu Niculescu
Comisia mass-media a Federaţiei Române de Oină
niculescumariusovidiu@gmail.com

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *