Sursă foto: Regina Maria

Potrivit unui nou studiu, pacienții care sunt tratați pentru scleroza multiplă (SM) la primele semne de boală au un risc mai scăzut de dizabilitate pe termen lung. Cercetătorii spanioli au examinat impactul tratamentului timpuriu într-un studiu pe 580 de persoane cu SM, care au primit cel puțin un medicament care modifică boala după primul episod de simptome.

În cadrul studiului, participanții au fost împărțiți în trei grupuri în funcție de momentul în care au primit primul tratament. Cei tratați mai devreme, în primele șase luni de la debutul simptomelor, au avut un risc cu 45% mai mic de a dezvolta dizabilități semnificative în comparație cu cei tratați cel mai recent, după mai mult de 16 luni.

De asemenea, cei tratați timpuriu au avut un risc cu 60% mai mic de a trece la o etapă avansată a bolii, cum ar fi SM secundar progresivă, în care dizabilitatea se agravează constant.

Studiul a subliniat importanța tratamentului timpuriu pentru oprirea progresiei pe termen lung a dizabilității și a susținut că detectarea și tratamentul precoce sunt esențiale.

Este important de menționat că cercetarea a inclus doar pacienți cu vârsta cuprinsă între 16 și 50 de ani la momentul apariției primelor simptome, iar constatările s-ar putea să nu se aplice persoanelor cu vârsta peste 50 de ani.

Scleroza multiplă este o afecțiune inflamatorie demielinizantă, afectând peste 2,8 milioane de persoane în întreaga lume. În România, se estimează că aproximativ 8.000 de pacienți trăiesc cu această boală.

Este important de reținut că experiența cu scleroza multiplă poate varia de la o persoană la alta, iar importanța tratamentului timpuriu trebuie luată în considerare de către medici și pacienți în gestionarea bolii.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro...

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *