Sursă foto: News.ro

Ucraina a decis să schimbe data sărbătoririi Crăciunului, trecând de la data tradițională de 7 ianuarie la 25 decembrie, într-un efort de a se distanța de influența Moscovei. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat recent o lege în acest sens, marcând astfel un pas important în procesul de afirmare a identității naționale și de îmbrățișare a propriilor tradiții.

Decizia vine în urma unei lungi perioade în care poporul ucrainean a fost influențat de ideologia rusească, inclusiv prin utilizarea calendarului iulian și sărbătorirea Crăciunului la data de 7 ianuarie. În preambulul legii adoptate de deputați în luna iulie, se subliniază că această schimbare marchează o luptă continuă pentru identitatea națională, iar dorința fiecărui ucrainean este de a-și trăi propria viață cu tradițiile sale proprii.

Această hotărâre face parte dintr-o serie de măsuri luate de Ucraina în ultimii ani pentru a se distanța de Rusia, printre care și schimbarea numelor unor străzi și orașe cu referințe la perioada sovietică.

Conflictul dintre biserica din Kiev și cea din Moscova s-a adâncit de-a lungul anilor și a fost intensificat de invazia rusă din februarie 2022. Biserica Ortodoxă Ucraineană a devenit independentă de Patriarhia de la Moscova în 2019, după secole de subordonare religioasă față de Rusia. Într-o reacție la susținerea acordată de patriarhul rus Chiril războiului lui Vladimir Putin în Ucraina, Biserica Ortodoxă Ucraineană credincioasă Moscovei și-a declarat și ea independența în 2022.

De menționat că unele biserici ortodoxe din lume, inclusiv cele din Rusia și Serbia, continuă să utilizeze calendarul iulian în sărbătorile lor religioase, în locul calendarului gregorian creat la sfârșitul secolului al XVI-lea.

Sursă: news.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *