O singura viata, un singur ficat!, este sloganul sub care se desfasoara Ziua Mondiala de Lupta impotriva Hepatitei. Evenimentul este marcat in fiecare an, pe 28 iulie, iar lupta la nivel mondial este de a elimina hepatita virala, prin testare si tratament. Statistica la nivel global arata ca 350 de milioane de oameni traiesc cu hepatita virala cronica. Mai mult de 1,1 milioane de vieti pierdute se inregistreaza in  fiecare an din cauza hepatitei B si C.

Slăbiciune, astenie, greață, vărsături, stare subfebrilă, durere de cap, însoțite de  o ușoară schimbare a culorii pielii. Sunt simptome ale hepatitei. Specialiștii ne atrag atenția că formele cele mai grave ale acestei afecțiuni nu au însă simptome atât de vizibile. Testarea este singura cale de a afla din timp dacă suntem infectați cu un virus hepatic.

Hepatita de tip A are simptomele cele mai clare și cu un tratament corespunzător este vindecabilă. Cele mai mari probleme însă apar în cazul virusurilor hepatice de tip B, C și D, transmisibile pe cale sangvină sau pe cale sexuală. Netratate, acestea pot duce la boli grave cum ar fi ciroza hepatică și cancerul de ficat.

La nivelul județului Prahova au fost testate în cadrul unui program peste 16.600 de persoane, dintre care 312 au fost depistate pozitiv la infecția cu virusurile hepatitic B sau C. Programul respectiv de prevenire, screening și diagnostic al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice se va desfășura până în noiembrie 2023.

By Costin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *