Sursa: academy.cce-global.org

Curiozitatea reprezinta modul prin noi, ca fiinte umane, ne îndoim de ceea ce ne este dat, căutam răspunsuri și explicatii pentru a descoperi doar de dragul conceptului de a deslusi ce este defapt viata. Copiilor le este usor să fie curiosi însă de ce se întâpla doar în copilărie, de ce adultii îsi pierd din aceasta capacitate?

O multitudine de cercetări au demonstrat în mod constant că sugarii și copiii mici își explorează mediul în mod activ în moduri sistematice, conduși de un impuls de reducere a incertitudinii și de a închide lacunele de cunoștințe. Deci, curiozitatea am putea spune că vine inconstient asadar la adulti ar trebui să se dezvolte iar adultul să o aduca în mod constient in modul său de viata.

De asemenea un studiu a descoperit că adolescenții – dar nu și copiii – au arătat o memorie mai bună pentru răspunsurile la întrebări triviale pe care le-au considerat mai interesante decât se așteptau inițial.

Aceste rezultate inițiale sugerează că stările de curiozitate pot fi într-adevăr valorificate pentru a facilita învățarea la copii și adolescenți însemnand că daca ne mentinem în situatii mai creative suntem mai predispusi să ne dezvoltam si creativitatea.

Lia Garvin, un scriitor de renume, în principal pentru cartea Deblocați-vă sustine metoda de a ne pune constant întrebari si nu doar de a cauta răspunsuri. Iar ideea poate fi destul de abrupta tinand cont de societatea in care traim, competitia care exista atat in educatie cat si din punct de vedere profesional.

Însă, modul în care ne punem întrebarile sau timpul în care reusim sa gasim un raspuns nu este atat de important. Poate solutia este sa ne deblocăm mintile, să ne imaginăm ce s-ar putea întampla, ce merge adaugat, ce nu este sigur si sa lasam curiozitatea să curgă precum în copilărie.

Un alt mod pe care îl consider important este de a ne păstra activi în mediile sociale, organizatii, sa pastram legatura cu generatiile tinere, sa conducem proiecte și idei împreună cu o echipă. Astfel, creierul nostru se afla într-o continua dezoltare, găsindu-se în mod voluntar într-o situatie unde are nevoie de creativitate, iar prin resursele pe care ni le creăm are de unde să extraga idei spectaculoase si la o varsta mai înaintata.

Curiozitatea, în final, este doar o abilitate pe care o pastram si o valorificam doar daca suntem constienti de beneficiile sale, din experientele aduse de aceasta. La inceput exista în mod natural și primar însă când începem să o punem singuri în mod constient în lumina are o putere mai mare asupra vietii noastre.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *