Miercuri, NATO a anunţat că va intensifica supravegherea în regiunea Mării Negre ca răspuns la ieşirea Rusiei din acordul ce facilita trecerea în siguranţă a navelor care transportau cereale ucrainene. Această mişcare vine ca parte a măsurilor de sprijinire a Ucrainei în contextul tensiunilor regionale, potrivit unui comunicat al Alianţei Nord-Atlantice.

Consiliul NATO-Ucraina, un organism înfiinţat recent pentru a coordona cooperarea dintre alianţa militară occidentală şi Ucraina, a avut o reuniune pentru a discuta despre situaţia din regiune. În urma întâlnirii, NATO şi aliaţii săi au condamnat decizia Rusiei de a se retrage din acordul referitor la transportul cerealelor pe Marea Neagră, o mişcare care a afectat grav exporturile agricole ale Ucrainei, esenţiale pentru sute de milioane de oameni din întreaga lume.

În cadrul acestei reuniuni, Consiliul NATO-Ucraina a adus în discuţie şi avertismentele Rusiei referitoare la siguranţa navigaţiei în Marea Neagră. În particular, Rusia a declarat că unele zone din apele internaţionale ale Mării Negre sunt temporar nesigure pentru navigaţie şi a anunţat că navele care se îndreaptă către porturile ucrainene de la Marea Neagră ar putea fi considerate ţinte militare în cazul în care transportă încărcături militare. Aceste avertismente au stârnit preocupări cu privire la libertatea de navigaţie şi au ridicat riscuri de escaladare şi erori de calcul în zonă.

În contextul escaladării tensiunilor, NATO a evidenţiat angajamentul său ferm de a apăra teritoriul aliat şi de a sprijini Ucraina cu asistenţă militară, economică şi umanitară semnificativă. Alianţa a salutat, de asemenea, eforturile depuse de România, Bulgaria, Turcia, Uniunea Europeană şi Naţiunile Unite pentru a permite continuarea exportului de cereale ucrainene pe cale terestră şi maritimă.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat claritatea şi susţinerea oferite de Consiliul NATO-Ucraina în ceea ce priveşte situaţia cerealelor şi a subliniat angajamentul ţării sale de a asigura securitatea alimentară globală. El a reafirmat dorinţa Ucrainei de a deveni membră a NATO şi a subliniat importanţa dialogului şi sprijinului internaţional în această privinţă.

Consiliul NATO-Ucraina, înfiinţat la summitul Alianţei din această lună din Lituania, se dovedeşte a fi un mecanism eficient de consultare şi cooperare în momente critice, permiţând o abordare unită în faţa provocărilor regionale.

Sursă: news.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *