Sursă foto: 360medical.ro

Oamenii de știință au dezvoltat o nouă terapie anti-cancer folosind o tehnologie cunoscută sub numele de „chimie click”, care a primit premiul Nobel în 2022 și permite moleculelor să se îmbine rapid și eficient în organismele vii, fără a afecta chimia normală a celulelor. Această abordare inovatoare permite îmbunătățirea tratamentelor care vizează țesuturile canceroase.

Un nou studiu, publicat în revista Nature Chemistry și realizat de cercetători de la University College London (UCL) și de la Universitatea Stanford, deschide noi perspective pentru dezvoltarea imunoterapiilor de ultimă generație împotriva cancerului.

Echipa de cercetători a creat o terapie anticancer cu trei componente: una care se concentrează pe celula canceroasă, alta care atrage celulele T (parte a sistemului imunitar) pentru a ataca celulele canceroase, și o a treia componentă care elimină o parte din apărarea celulelor canceroase.

În trecut, astfel de terapii cu trei componente au fost construite doar prin inginerie proteică, un proces complex în care secvențele de ADN pentru multiple proteine sunt combinate și inserate într-o singură celulă.

Cercetătorii au obținut rezultate deosebit de promițătoare în laborator, mai ales pentru terapia cu trei componente care utilizează o enzimă numită sialidază. Această enzimă elimină zaharurile folosite de celulele canceroase pentru a se ascunde de sistemul imunitar, iar terapia a demonstrat eficiență remarcabilă în distrugerea celulelor canceroase la nivelul sânilor.

Potrivit cercetătorilor, aceste rezultate sugerează că enzima sialidază, care a fost explorată recent în cercetarea în domeniul cancerului, are potențialul de a juca un rol esențial în dezvoltarea agenților anticancerigeni de generație viitoare.

Dr. Peter Szijj (UCL Chemistry): „Chimia click reprezintă o modalitate mai rapidă și mai adaptabilă de a construi acești agenți anti-cancer multifuncționali decât ingineria proteică. Este relativ ușor să atașăm ‘mânere’ click la proteine, astfel încât putem încerca rapid o mulțime de combinații pentru a testa ce ar putea funcționa cel mai bine.”

Conform explicațiilor, pentru ingineria proteică, fiecare componentă necesită un mecanism separat, în timp ce utilizarea chimiei click se bazează pe doi parteneri de reacție (numiți „mânere click”) care pot fi rapid și selectiv atașați unul de celălalt, fără a produce substanțe toxice secundare.

Aceste „mânere click” pot fi adăugate la proteine, prin intermediul unei noi clase de reactivi ajustabili, permițându-le acestora să se lege perfect între ele, asemenea unor piese de lego.

Inventatorii chimiei click au fost recunoscuți pentru contribuția lor în acest domeniu, primind Premiul Nobel pentru Chimie în 2022.

Carolyn Bertozzi, profesor în cadrul facultății de științe și științe umaniste de la Universitatea Stanford, și coautor în acest studiu recent, a fost unul dintre cei trei cercetători distinși cu premiul Nobel pentru munca sa în domeniul chimiei bio-ortogonale, termen inventat de ea însăși, referindu-se la chimia-click în celule vii, adică reacții chimice compatibile cu sistemele vii.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *