Adrian Streinu-Cercel, președintele Comisiei pentru Sănătate din Senat, a pledat pentru alocarea unui fond special în vederea testării pentru hepatită B, hepatită C și HIV. Aceasta poate fi o măsură importantă pentru a îmbunătăți depistarea și gestionarea acestor boli infecțioase grave.
Într-adevăr, dacă România a reușit să ofere terapie antiretrovirală accesibilă și fără restricții în 2001, acest lucru arată că țara a avut inițiativa și capacitatea de a aborda problema HIV/SIDA într-un mod proactiv și responsabil.
Sublinierea făcută de senatorul Adrian Streinu-Cercel cu privire la posibilitatea continuării acestui tip de inițiativă și în 2023-2024 este importantă. Dezvoltarea și îmbunătățirea sistemului de sănătate necesită un efort continuu și o abordare dinamică pentru a răspunde nevoilor populației și pentru a face față noilor provocări de sănătate.
Adrian Streinu-Cercel: „Medicii de familie au posibilitatea să testeze pentru hepatită B şi hepatită C şi mi-aş dori ca acest lucru să fie făcut în mod susţinut şi ca fiecare medic de familie să îşi propună ca, într-un termen de doi ani, maxim trei ani de zile, toate persoanele de pe liste să fie testate. Pentru asta însă au şi ei nevoie de un ajutor.
Şi ajutorul ar trebui să vină de la CNAS sau de la Ministerul Sănătăţii prin alocarea unui fond special pentru testarea pentru hepatită B, C şi, nu în ultimul rând, şi pentru HIV. Aceste trei virusuri au la îndemână terapii cât se poate de eficiente. Pentru virusul hepatitic C avem terapii (…) care îndepărtează virusul din organism.
Pentru virusul hepatitic B în ultima vreme s-a obţinut vindecarea funcţională, ceea ce este un lucru deosebit de important. Pentru HIV avem modalitatea de a face pacientul nedetectabil şi, ca atare, netransmisibil.”
Adrian Streinu-Cercel susține includerea hepatitei B, hepatitei C și a HIV în cadrul unui program național de sănătate publică. Aceste virusuri reprezintă o provocare semnificativă pentru sănătatea publică, iar adoptarea unui program național dedicat pentru prevenție, testare și tratament poate avea un impact major în reducerea transmiterii acestor infecții și îmbunătățirea calității vieții persoanelor afectate.
De asemenea, menționarea faptului că persoanele neasigurate beneficiază de aceleași drepturi ca și cele asigurate în cadrul programelor naționale de sănătate publică este un pas important în asigurarea egalității de acces la îngrijire medicală.
„Trebuie făcute documentaţii de către Casa Naţională, în baza acestui articol. Lucrurile sunt cât se poate de simple. Noi ajungem să le complicăm şi să încercăm, peste articolul respectiv, să mai facem şi alte norme, că poate, poate nu s-o aplica. Cred că e cazul să facem lucrurile cât se poate de simple, să devină simple şi la îndemâna oricărui medic.”
Sursă: stiripesurse.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.