Sursa: fortune.com

Dr. Bill Dorfman, un dentist cosmetic în vârstă de 64 de ani din California de Sud, se mândrește cu viata lui pana si la aceasta varsta oferind mai departe 4 obiceiuri pe care le-a pastrat in viata sa.

Sport

Dorfman spune că a luat serios exercițiul după o pauză în timpul școlii de stomatologie, când se trezise frecvent dureri. Atunci și-a dat seama că fitness-ul lui a trecut pe bancheta după ani ca înotător și gimnast la liceu.

„Ceea ce am găsit a fost cu cât făceam mai mult exerciții, cu atât mă simțeam mai bine”, spune el.

„Trebuie cu adevărat să ne uităm la viața unui adult în vârstă cu o lentilă holistică – dacă sunt cu adevărat fericiți, sănătoși și întregi”, spune Dor Skuler, cofondator și CEO al Intuition Robotics și expert în singurătate la adulții în vârstă.

În plus, exercițiile de echilibru pot ajuta la prevenirea alunecărilor și căderilor – principala cauză a rănilor la adulții cu vârsta de 65 de ani și peste.

Fitness mental

Un studiu a arătat că simplul act de a citi articole online și de a căuta subiecte pe Google a oferit o stimulare mentală valoroasă. Efectuarea de cuvinte încrucișate, citirea cărților, jocurile, practicarea hobby-urilor și visarea cu ochii cu ochii, toate contribuie la claritatea mentală.

Managementul stresului este, de asemenea, o parte esențială a menținerii aptitudinii mentale. Doar 10 minute de meditație pe zi pot îmbunătăți starea de spirit și agilitatea cognitivă, spune Small, recabland creierul și întărind circuitele neuronale.

„Nu trebuie să mergi la o retragere în Nepal sau India pentru a medita, dar poți învăța abilitățile”, spune Dorfman.

Ramai sociabil

Skuler, a cărei companie produce însoțitori sociali bazați pe inteligență artificială pentru adulții în vârstă, menținându-i activi și implicați, spune că schimbările majore în viață, cum ar fi moartea unui soț, declanșează adesea singurătatea.

„Acesta este de departe un moment decisiv”, spune el.

„Dintr-o dată nimeni nu te întreabă cum ai dormit sau ce ai plănuit pentru ziua respectivă. O problemă similară se întâmplă cu îmbătrânirea asincronă, în care unul dintre soți are un declin cu demență, de exemplu. Alte evenimente, cum ar fi pensionarea sau trimiterea copiilor la facultate, ar putea avea un impact similar asupra bunăstării sociale” spune Skuler.

Dezvoltați o bună rutina a somnului

„Oamenii sunt programați să rămână treji 16 [ore] și să doarmă opt ore. „Abilitatea unei persoane în vârstă de a face asta se diminuează, așa că trebuie să lucreze puțin mai mult la asta., spune Jamie Zeitzer, Ph.D., consilier și revizor științific la Rise Science.

Există, de asemenea, o schimbare majoră care are loc odată ce ne pensionăm, când constrângerile sociale din jurul somnului sunt ridicate brusc. Un pui de somn în timpul zilei, de exemplu, le poate „canibaliza somnul noaptea”, spune Zeitzer.

Sursa: fortune.com

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *