Sursă foto: The Diplomat Buucharest

Andreea Negru, președinta Asociației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton (ADAA), susține că eventualele taxe și impozite noi ar trebui introduse începând cu anul viitor și trebuie să fie corelate cu reduceri de cheltuieli bugetare pentru a evita consecințele nefericite ale măsurilor fiscale disperate. În caz contrar, mediul de afaceri s-ar putea confrunta cu o prăpastie între el și stat.

Comunitatea de afaceri este în căutarea unui cadru fiscal stabil și echitabil care să le ofere susținere în eforturile lor. Intenția Guvernului de a introduce noi taxe și impozite în economie pentru a combate escaladarea deficitului bugetar este binevenită, dar Andreea Negru atrage atenția asupra necesității unei abordări echilibrate. Astfel, corelarea acestor noi măsuri fiscale cu reduceri de cheltuieli bugetare ar permite evaluarea rezultatelor și ar contribui la creșterea încrederii în guvernare.

Negru subliniază că căutarea de fonduri la buget nu mai reprezintă o noutate pentru nimeni, dar mediul de afaceri așteaptă cu nerăbdare să vadă unde vor fi tăiate cheltuielile și unde vor crește taxele. În acest context, stabilitatea fiscală și o strategie fiscală coerentă au devenit necesare de-a lungul anilor. Introducerea unor taxe și impozite „surpriză” pentru a acoperi nevoile bugetare ar putea avea un impact negativ, adâncind diviziunea dintre sectorul privat și stat și obligând mediul de afaceri să ia măsuri pentru a contracara efectele imediate, ceea ce ar putea duce la subîncasarea sperată.

Președinta ADAA pledază pentru stabilitatea fiscală pe întregul an fiscal, considerând-o crucială pentru dezvoltarea și prosperitatea mediului de afaceri. Menținerea unor taxe constante pe tot parcursul anului fiscal oferă întreprinzătorilor posibilitatea de a lua decizii informate și strategice privind extinderea afacerii, angajarea de personal și investiții în tehnologii sau facilități noi.

Pe de altă parte, schimbările frecvente ale taxelor vor duce la confuzie și erori în raportarea fiscală, ceea ce va genera sancțiuni și cheltuieli suplimentare pentru afaceri. O atitudine de cooperare și parteneriat între sectorul privat și autoritățile publice poate fi cultivată atunci când Guvernul respectă promisiunea de a nu impune taxe surpriză sau schimbări fiscale masive în mijlocul anului. Astfel, se poate evita apariția de disfuncționalități în economie, iar mediul de afaceri poate contribui la o creștere economică sustenabilă.

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *