Începând din luna septembrie, Banca Centrală Europeană (BCE) va solicita băncilor să furnizeze săptămânal informații cu privire la lichiditatea lor, astfel încât BCE să poată efectua verificări mai frecvente asupra capacității lor de a rezista la potențiale șocuri cauzate de creșterea dobânzilor. Această măsură a fost anunțată de Andrea Enria, președintele Consiliului de Supervizare Bancară din cadrul BCE, într-un interviu acordat revistei Milano Finanza.

În interviu, Andrea Enria a remarcat că băncile europene sunt în prezent mai robuste, dar a subliniat că piețele financiare se află într-o „fază delicată” din cauza factorilor precum războiul din Ucraina, inflația ridicată și creșterea rapidă a dobânzilor. Acești factori pot accentua riscurile legate de lichiditate și finanțare, motiv pentru care BCE va acorda o atenție sporită acestor aspecte în testele de stres și alte proceduri de supraveghere în desfășurare.

Enria a explicat că decizia de a cere băncilor să furnizeze informații săptămânale începând din septembrie a fost luată pentru a avea date actualizate, ceea ce va permite o monitorizare mai precisă a evoluțiilor referitoare la lichiditate. În prezent, băncile sunt obligate să trimită BCE informații cu privire la lichiditate odată pe lună.

În ceea ce privește rezultatele testelor de stres, Andrea Enria a anunțat că acestea vor fi publicate în curând și că vor arăta că băncile europene sunt pregătite să facă față unei potențiale crize financiare, datorită nivelurilor mai ridicate de capital și calității mai bune a activelor.

În legătură cu situația din Italia, întrebat dacă este necesară apariția unui al treilea grup bancar important, alături de UniCredit și Intesa Sanpaolo, Enria a menționat că există oportunitatea pentru o nouă consolidare a pieței bancare în Italia, la fel ca și în alte state membre ale Uniunii Europene.

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *