Sursă foto: Curs De Guvernare

Pe motivul corelării comisiilor cu specialitățile medicale, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a anunțat în luna iulie o reorganizare a comisiilor de specialitate din cadrul instituției. Ideea era de a avea grupuri de lucru „transversale”, care să includă medici din mai multe specialități atunci când este necesar.

Scopul acestei reorganizări era de a aduce o mai mare eficiență și coeziune în abordarea problemelor din domeniul sănătății.

Această propunere de reorganizare a comisiilor a fost aprobată de ministrul Sănătății, iar miercuri, în Monitorul Oficial, a fost publicat un ordin (nr. 2.396/2023) care înlocuiește ordinul anterior (nr. 1202/2017) privind înființarea, organizarea și funcționarea comisiilor și subcomisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătății.

Potrivit noului act normativ, Ministerul Sănătății va avea comisii de specialitate cu corespondență în nomenclatorul de specialități medicale. În total, vor fi înființate 56 de comisii de specialitate, față de 59, cât erau până acum. De asemenea, vor exista și 11 subcomisii în cadrul unora dintre aceste comisii.

În plus, vor fi create și grupuri tehnice de lucru multidisciplinare, cunoscute și sub denumirea de grupuri „transversale”, care vor cuprinde medici din diverse specialități și vor aborda probleme sau proiecte complexe care necesită o abordare integrată.

În urma reorganizării, din cele 59 de comisii existente până în acel moment, trei au fost desființate: comisia de medicină alternativă, comisia de paliație și comisia de transfuzii. Acestea vor fi înlocuite de subcomisii, care vor funcționa în cadrul altor comisii existente.

Astfel, va exista o subcomisie pentru îngrijiri paliative în cadrul comisiei de oncologie, o subcomisie de medicină alternativă în cadrul comisiei de medicină de familie și o subcomisie de transfuzii în cadrul comisiei de hematologie. Deși proiectul inițial prevedea crearea unei noi comisii de specialitate – comisia de hematologie pediatrică, aceasta nu apare în forma finală a actului normativ.

În rest, reorganizarea constă în redenumirea unor comisii existente. Astfel, „comisia de farmacologie clinică, toxicologie și toxicodependență” devine „comisia de farmacologie clinică”, iar „comisia de medicină de urgență și dezastre” este redenumită „comisia de medicină de urgență”.

  • Toate aceste comisii de specialitate, subcomisii și grupuri tehnice de lucru multidisciplinare sunt subordonate ministrului sănătății și au rolul de a furniza expertiza necesară pentru coordonarea asistenței medicale din punct de vedere științific, profesional și metodologic, asigurând un suport consultativ în luarea deciziilor din domeniul sănătății.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *