Fermierii care au terenuri arabile nu mai au voie sa arda miristile si resturile vegetale, fie ele si controlat. Nu este o reglementare noua, insa Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a lansat in spatiul public un comunicat de presa, prin care anunta încheierea unui protocol de colaborare cu Garda Nationala de Mediu si cu Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, pentru actiuni de control si prevenire. O reala problema, insa, raman incendiile cauzate de caldura excesiva, sau cele rezultate in urma neatentiei oamenilor.
Este marturia presedintelui Asociatiei Producatorilor Agricoli Prahova, care a vazut in peste cei 35 de ani de activitate o multime de incidente, in urma carora au ars mii de hectare de culturi. In zilele noastre, explica Adrian Mocanu, aproape tot fermierii folosesc metode noi pentru ca resturile vegetale rezultate in urma treieratului, sa fie procesate corespunzator.
Agricultorii cu traditie in domeniu spun ca astfel de practici, nu doar ca pot provoca pagube imense, insa le creeaza un mare deserviciu in activitatea lor.
Asa ca protocolul de colaborare dintre APIA, Garda de Mediu si IGSU, creat in baza standardului GAEC-3 isi propune o tinta comuna, atat pe linia de control, cat si pentru prevenirea unor evenimente nedorite.
Teama fermierilor, insa, raman arderile provocate intentionat, sau declansate in urma unor fenomene naturale. Pentru acestea din urma, daca nu se realizeaza documentatia necesara, proprietarii terenurilor sunt buni de plata.
In urma protocolului incheiat intre cele trei institutii vor fi realizate si distribuite material informative cu privire la interdictia arderii miristilor si vegetatiei uscate pe terenurile arabile. Specialistii arata ca fermierii care respecta standardul GAEC 3 contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera provenite din agricultura.