Sursa: livescience.com

Erupția Hunga Tonga-Hunga Ha’apai a produs una dintre cele mai extreme furtuni cu fulgere vreodată și oferind oamenilor de știință o privire unică asupra secretelor vulcanului.

Vulcanul a explodat violent în ianuarie 2022, explodând 10 km cubi (2,4 mile cubi) de rocă, cenușă și sedimente direct în cer, producând un penaj de 36 de mile (58 km) înălțime.

A fost cea mai mare explozie atmosferică înregistrată de instrumentele moderne. Norul vulcanic enorm a acoperit regiunea și era atât de mare încât putea fi văzut de astronauții care orbitează la bordul Stației Spațiale Internaționale. Un megatsunami cu valuri de până la 45 m (147 ft) înălțime a fost aruncat în afară de erupție, devastând insulele Tonga și provocând pagube până în Rusia, Hawaii, Peru și Chile.

„Aceasta este o erupție de superlative”, spune Alexa Van Eaton, un vulcanolog la United States Geological Survey, care a condus un studiu asupra activității electrice extraordinare din interiorul norului de cenușă produs de Hunga Tonga-Hunga Ha’apai.

„A avea fulgere bine în stratosferă este extrem de neobișnuit”, spune Van Eaton.

Fulgerele vulcanice nu sunt neobișnuite. Probabil că a fost înregistrată pentru prima dată de avocatul și scriitorul roman antic Pliniu cel Tânăr într-o scrisoare către un prieten. El a descris „fulgerări în zig-zag” care au însoțit erupția Muntelui Vezuvius, care a distrus Pompeii în anul 79 d.Hr.

„Această erupție a avut un impact atât de global și de amploare încât începem cu toții să reorganizăm modul în care vorbim unul cu celălalt”, adaugă Van Eaton. Au existat săptămâni de penuri de nivel inferior înainte ca Hunga Tonga-Hunga Ha’apai să „înnebunească”, spune ea. „Îți arată că chiar și o erupție destul de standard se poate schimba oricând și nu există într-adevăr o modalitate ușoară de a prognoza sau de a prezice asta.”

Videoclipul cu eruptia poate fi vizionat in sursa citata.

Sursa: bbc.com

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *