Sursă foto: New York Times

România ocupă primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de pacienți bolnavi de tuberculoză, potrivit lui Lucica Dițiu, medic specialist în boli pulmonare și cercetător, director al Parteneriatului Global pentru Oprirea Tuberculozei al Organizației Națiunilor Unite (ONU).

În cadrul unei festivități în care i-a fost acordat titlul de „Cetățean de onoare al municipiului Buzău”, Dițiu a subliniat că, deși numărul cazurilor de tuberculoză a scăzut în ultimii ani, rămân la un nivel ridicat în țară.

Dițiu a declarat: „Din păcate, în România se găsește cel mai mare număr de cazuri de persoane cu tuberculoză din Uniunea Europeană. Acum vreo 15 ani erau în jur de 30.000 de cazuri, de departe cele mai multe din UE și acum continuăm să fim pe primul loc, avem vreo 13.000 – 14.000 de cazuri, inclusiv în județul Buzău și din nou continuăm să fim de departe pe primul loc. Ca și raportate la suta de mii de locuitori, ne putem compara cu Kazahstan, Uzbekistan, Tajikistan, Filipine. Din punct de vedere al educației sanitare, ne putem compara cu India, inclusiv cu țările de vest unde nici acolo lucrurile nu stau foarte bine. În Londra sunt cartiere în care numărul de cazuri de tuberculoză se apropie de cel din Rwanda sau Africa de Sud.”

Pentru a reduce numărul de îmbolnăviri, Dițiu a subliniat importanța prevenției, necesitatea unui program național de control al tuberculozei și a proiectelor implementate de administrațiile locale, inclusiv cu sprijinul fondurilor puse la dispoziție de Națiunile Unite.

Potrivit cercetătorului român, „Este un program național de control al tuberculozei care era foarte bine organizat la nivel teritorial, nu este suficient să fie organizat doar la nivel de București și care ar trebui să fie revigorat, accentuat pe diagnosticare rapidă și o foarte bună monitorizare a pacienților în teritoriu. Trebuie făcută prevenție. Eu conduc o organizație care se numește STOP TB Partnership a Națiunilor Unite în Geneva.

Derulăm în jur de 300 de milioane de euro pe an, bani pe care îi oferim țărilor cu cazuri numeroase de tuberculoză. Avem parteneriate cu orașe mari precum Mumbai, Seul, Johannesburg. Am încercat la București, nu prea a mers și o să încerc la Buzău. 5-7 milioane de dolari pe an ar putea accesa un astfel de oraș.”

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *