Filosofia occidentală conceptualizează în mod obișnuit sinele ca pe o entitate stabilă, de control, comparabilă cu un pilot, în timp ce filozofiile orientale, cum ar fi budismul, susțin că sinele este o iluzie, un produs secundar al proceselor noastre de gândire. Află care sunt cele două viziuni si ce le sustin!
Viziunea occidentală: Sinele este un pilot
Acest „eu” este pentru majoritatea dintre noi primul lucru care ne vine în minte atunci când ne gândim la cine suntem. „Eul” reprezintă ideea sinelui nostru individual, cel care stă între urechi și în spatele ochilor și „pilotă” corpul. „Pilotul” este la conducere, nu se schimbă foarte mult și ni se simte ca lucrul care ne aduce gândurile și sentimentele la viață. Observă, ia decizii și efectuează acțiuni – la fel ca pilotul unui avion.
- Sinele pilot simte că conduce spectacolul. Este stabil și continuu. De asemenea, controlează corpul nostru fizic; de exemplu, acest sine înțelege că este „corpul meu”.
Viziune orientală: Sinele este o iluzie
Budismul, taoismul, școala Advaita Vedanta a hinduismului și alte școli de gândire orientală au o abordare cu totul diferită a sinelui, a ego-ului sau a „eu”. Ei spun că această idee despre „eu” este o ficțiune, deși una foarte convingătoare.
- Budismul are un cuvânt pentru acest concept – anatta, care este adesea tradus ca „fără sine” – care este una dintre cele mai fundamentale principii ale budismului, dacă nu cea mai importantă.
diferența
Marea diferență dintre tradițiile spirituale orientale și psihologie este că prima a recunoscut acest lucru prin experiență, iar cea de-a doua a făcut-o experimental (și accidental, de altfel). Și din punctul meu de vedere, asta înseamnă că cei care studiază și predau psihologia sunt încă în mare măsură incapabili să aprecieze implicațiile acestor descoperiri.
studii
În ultimii 40 de ani, mai multe studii suplimentare au arătat că partea stângă a creierului excelează în a crea o explicație pentru ceea ce se întâmplă, chiar dacă nu este corectă, chiar și la persoanele cu funcționare normală a creierului.
De exemplu, toate lucrurile fiind egale, preferăm ceea ce este pe partea dreaptă, dar aproape nimeni nu este conștient de acest lucru, așa că cercetătorii au prezentat participanților fără leziuni cerebrale anterioare trei articole aproape identice și au întrebat care preferă.
A existat o preferință corectă evidentă, dar când au fost întrebați de ce, au inventat o poveste total incorectă, cum ar fi „Îmi place mai mult culoarea”. Chiar și atunci când cercetătorii le-au spus ideea studiului, creierul stâng al participanților nu a putut să nu creadă poveștile pe care le crease. Adevărul este că creierul tău stâng a interpretat realitatea pentru tine toată viața și dacă ești ca majoritatea oamenilor, nu ai înțeles niciodată implicațiile complete ale acestui lucru. Acest lucru se datorează faptului că confundam povestea despre cine credem că suntem cu ceea ce suntem cu adevărat.
Așadar, pentru prima dată în istorie, descoperirile oamenilor de știință din Occident susțin cu tărie, în multe cazuri fără sens, una dintre cele mai fundamentale intuiții ale Orientului: că eul individual este mai asemănător cu un personaj fictiv decât cu un real. lucru.
Sursa: bigthink.com
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.