Sursă foto: Digi24

Europarlamentarul Corina Crețu atrage atenția asupra faptului că România nu a beneficiat de nicio finanțare europeană din exercițiul financiar 2021-2027. În legătură cu Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), eurodeputatul explică că România se situează la nivelul mediei europene în ceea ce privește suma alocată „pe hârtie”, dar se află „printre ultimii” în privința fondurilor efectiv cheltuite.

Crețu a subliniat că, deși sunt disponibili 80 de miliarde de euro, s-au cheltuit doar 210 milioane. Aceasta ridică întrebări cu privire la faptul că exercițiul financiar 2021-2027 nu a fost încă demarat, deși suntem în 2023. Crețu menționează că există suspiciuni referitoare la Autoritățile de Management, iar plățile nu au început din cauza unor conflicte de interese și că trebuie să fie clarificate aceste aspecte de către Guvern.

În ceea ce privește PNRR, Corina Crețu explică că România se situează la nivelul mediei europene în ceea ce privește suma alocată pe hârtie, dar se află „printre ultimii” în privința fondurilor efectiv cheltuite. Din cei 6,35 miliarde de euro alocați, doar 210 milioane reprezintă consultanță și sumele aflate în valută la Banca Națională.

Crețu consideră că primarii și ministerele trebuie să elaboreze proiecte importante și să dezvolte un proiect de țară pentru a beneficia în mod semnificativ de fondurile PNRR.

Fostul comisar european a comunicat că a contactat premierul Marcel Ciolacu după preluarea mandatului și i-a oferit sprijinul său și experiența dobândită în Comisia Europeană pentru orice demersuri legate de accesarea fondurilor europene. Cu toate acestea, Crețu menționează că primul ministru a apreciat disponibilitatea sa, dar nu s-a întreprins nicio altă acțiune în acest sens. Crețu exprimă speranța că Marcel Ciolacu va accelera procesul de accesare a fondurilor europene.

În ceea ce privește realizarea unor proiecte semnificative prin intermediul PNRR, Crețu afirmă că acest lucru nu va fi posibil dacă nu se accelerează procesul în mod adecvat.

Sursă: news.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *