Sursa: uncorpsanatos.ro

Alimentatia este cea mai importanta componenta zilnică la care ar trebui să fim atenti pentru a ne procura energia necesară dar fără să facem exces de anumite alimente.Însă cum stim ce alimente sunt sănătoase? Haideti să descoperim ce grăsimi sunt sănătoase pentru corp si ce grăsimi ne îngrașă sau ne scad energia.

GRĂSIMI BUNE VS GRĂSIMI NOCIVE
  • Grăsimile nesaturate sunt cele recomandate. Grăsimile mononesaturate sau polinesaturate sunt considerate grăsimi sănătoase și trebuie incluse, cu moderație, în dietă. Alimentele care conțin acet tip de grăsimi sunt, în general, lichide la temperatura camerei – ulei de măsline, ulei de floarea-soarelui, nucile, semințele, avocadoul.
  • Grăsimile considerate „rele” sunt grăsimile trans și cele saturate, însă în cazul acestora din urmă este importantă și cantitatea. Consumul acestor grăsimi ridică nivelul de colesterol LDL din sânge, crescând astfel riscul de afecțiuni cardiovasculare. Grăsimile trans ar trebui evitate, iar cele saturate ar trebui consumate cu moderație, ocazional.
Organismul are nevoie, zilnic, ca 20-30% din aportul caloric pe care îl primește să provină din grăsimi.

O persoană care consumă 2500 de calorii pe zi, poate consuma în jur de 500-750 calorii care provin din grăsimi, iar asta înseamnă aproximativ 55-83 g de grame de grăsimi zilnic. Desigur, acestea ar trebuie să fie sănătoase precum niște seminte sau nuci.

10 surse bune de grăsimi sănătoase:

1. Semintele de in macinate

Semintele de in macinate ajuta in special la mentinerea sanatatii si tineretii pielii, completand generos si aportul zilnic de fibre si regland nivelul inflamatiilor in corp. Introduceti-le in salate, cereale sau preparatele la cuptor.

2. Pestele gras

O sursa foarte bogata de grasimi sanatoase omega-3 este pestele gras, in special somonul, macroul, heringul, pastravul, sardinele si tonul.

Asociatia Americana de Sanatate a Inimii sugereaza consumul a doua portii de peste gras pe saptamana, pentru a va bucura de beneficiile grasimilor sale sanatoase (o portie trebuie sa fie de marimea unui pachet de carti).

3. Fructele de avocado

Consumati fructul de avocado prin asociere cu alte alimente bogate in vitamine si minerale, astfel incat acestea din urma sa fie mai bine absorbite in corp. Atentie, insa, la cantitatea de avocado folosita in retete: o jumatate de fruct mediu furnizeaza aproximativ 115-160 de calorii.

4. Semintele

Fie ca sunt de dovleac, de floarea-soarelui sau de susan, toate aceste seminte contin grasimi sanatoase, care reduc semnificativ nivelul colesterolului LDL (rau) in corp. Consumati-le pe cat posibil in stare cruda, fara sare si neprajite in ulei, astfel incat sa oferiti organismului doar nutrientii benefici din seminte.

5. Fructele oleaginoase

Nucile, alunele de padure, fisticul sunt alimente care intretin sanatatea cardiovasculara, tocmai pentru ca au un aport important de grasimi sanatoase. Ele sunt totodata hipercalorice, de aceea este important sa le consumati cu moderatie. O portie inseamna 14 jumatati de nuci, 24 de migdale, 35 de alune de padure, 18 nuci caju sau 15 jumatati de fistic.

6. Uleiul de masline

Ingredient de baza in cea mai sanatoasa dieta a lumii, cea mediteraneana, uleiul de masline este o sursa excelenta de grasimi sanatoase. Acesta poate fi adaugat in salate sau la gatit.

7. Ouale

Un ou mare contine pana la 5 grame de grasimi, majoritatea benefice, pe langa cantitatea mare de proteine esentiale tonusului muscular si rezervelor zilnice de energie. Unele tipuri de oua sunt chiar fortificate cu acizi grasi omega-3 (acest supliment este mentionat pe eticheta cartonului de oua). Consumati maximum un ou pe zi, pentru a evita cresterea nivelului de colesterol total.

8. Fasolea

Fasolea alba, neagra sau rosie, alaturi de boabele de soia, contribuie la restabilirea echilibrului dintre minte si trup. Motivul consta in aportul generos de grasimi esentiale omega-3, care ajuta totodata si la imbunatatirea starii de spirit.

9. Alimentele fortificate

De cand oamenii de stiinta au descoperit numeroasele proprietati benefice ale grasimilor esentiale omega-3, acestea din urma au inceput sa fie adaugate in mai multe produse alimentare fortificate cu vitamine, minerale si alti nutrienti esentiali.

Din aceasta categorie speciala pot face parte lactatele, ouale, painea, cerealele integrale sau batoanele cu multicereale.

10. Untul din fructe oleaginoase

Untul obtinut din fructele oleaginoase se afla la cealalta extrema, intrucat majoritatea grasimilor din compozitia sa sunt mononesaturate si polinesaturate. In afara de untul de arahide, piata alimentara ofera si sortimente speciale, din nuci caju sau din migdale.

Sursa: doc.ro, sfatulmedicului.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *