Sursă foto: Digi24

Pedro Sanchez, premierul spaniol a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a UE, a afirmat luni că doreşte să finalizeze până la sfârşitul anului reforma politicii migratorii europene, în pofida opoziţiei acerbe a Ungariei şi Poloniei.

,,Sper (…) că vom putea închide acest dosar important pe parcursul acestui semestru” al preşedinţiei spaniole, care urmează să se încheie pe 31 decembrie, susține Sanchez într-o conferinţă de presă la Madrid împreună cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

,,Pentru Spania, acest lucru ar fi semnificativ şi chiar simbolic din punct de vedere politic”, ţara fiind „confruntă de ani de zile cu crize migratorii” care au evidenţiat nevoia de mai multă „coordonare” şi „cooperare”, adaugă el.

La începutul lui iunie, miniştrii europeni de interne au ajuns la un acord cu majoritate calificată (care necesită votul favorabil a 15 ţări din 27, reprezentând cel puţin 65% din populaţia UE). Acesta prevede în special un sistem de solidaritate obligatoriu, dar „flexibil” între ţările UE în repartizarea solicitanţilor de azil, un pas înainte făcut într-un dosar blocat de ani de zile.

Acordul – încă preliminar – trebuie negociat cu Parlamentul European – prevede că statele membre vor trebui să preia un anumit număr de migranţi din ţările UE aflate sub presiune migratorie sau să plătească o contribuţie financiară, echivalentă cu 20.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat.

totuși, liderii naţionalişti polonez şi ungar se opun aprobării unei astfel de reforme cu majoritate calificată, şi nu în unanimitate.

„Am deplină încredere în spiritul european al Spaniei”, declară Ursula Von der Leyen, arătându-se optimistă cu privire la posibilitatea de a ,,încheia” reforma asupra pactului migratoriu, pentru că ,,am înţeles cu toţii” că acest subiect ,,necesită un răspuns european”.

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *