Cei până în 30 de ani beneficiază de cazare și transport în majoritatea țărilor europene, dacă aleg să lucreze o perioadă scurtă pentru diverse organizații ori festivaluri. Munca pe care o fac în țara respectivă le ia 6h pe zi, nu este plătită, însă le rămâne timp si sa viziteze.
Ce spun tinerii din program intervievați de protv
Student la istorie, în Cluj-Napoca, Cristi Giurgiu, a făcut – inițial – voluntariat la TIFF și pentru că s-a descurcat a fost recomandat și altor organizatori de festivaluri de film. Așa a ajuns la cel din Wroclaw, Polonia.
Cristi Giurgiu, voluntar: „Am fost primiți la intrarea în aeroport de mașinile oficiale, care ne-au dus la hotel. Cumva am avut parte de un tratament mai special fiind voluntari străini dar, na, am pus și noi osul la treabă și am făcut să fie ok.”
Doris Nemeș a descoperit Malta prin intermediul unui program de voluntariat, intermediat de Uniunea Europană. 10 luni a lucrat acolo alături de o echipă de cercetători care se ocupă de conservarea orhideelor sălbatice și a speciilor de lilieci.
Doris Nemeș, voluntar: „Eu nu mai fusesem până atunci într-o țară mediteraneană, așa că era absolut fascinant să văd pomii inflorind în luna ianuarie și să mânânc fructe proaspete din pom în decembrie.”
Uniunea europeană
Uniunea Europeană îi pune în legatura pe tinerii care vor să facă voluntariat cu organizațiile care au nevoie de ei prin platforma youth.europa.eu. Transportul până în țara unde are loc proiectul de voluntariat, cazarea și masa sunt asigurate prin Corpul European de Solidaritate.
În unele situații se acordă și o indemnizație pentru cheltuieli personale, între 3 și 6 euro pe zi. Oricine poate merge voluntar și există doar un criteriu legat de vârstă.
Sursa: stirileprotv.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.