Sursă foto: G4Media.ro

Sâmbătă, la Iaşi, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat că 70-80 la sută din prezentările în unităţile de primiri urgenţe (UPU) ar trebui să meargă în altă parte, în ambulatorii sau la medicii de familie. Acesta a spus că recunoaște motivul oboselii cronice a personalului medical: supraaglomerarea.

Când vine vorba de noul studiu efectuat de Colegiul Medicilor, din care reiese că medicii suferă de burnout, oficialul spune că acest lucru nu se întâmplă în toate zonele medicale, cum e spre exemplu în cazul spitalelor de urgenţă sau unităţilor de urgenţă.

Alexandru Rafila: „În mod evident, există zone în care suprasolicitarea este evidentă. Nu se petrece acest lucru în toate zonele. Spitalele de urgenţă, acolo unde se prezintă foarte mulţi pacienţi, au această problemă.”

Rafila mai spune că pentru a putea completa personalul în zonele acestea fierbinţi, ar trebui luate în considerare atractivitatea locului de muncă dezvoltate și serviciile prespitaliceşti care să scadă presiunea pe spitale.

„Să ştiţi că 70 – 80 la sută din prezentările în unităţile de primiri urgenţe nu ar trebui să fie acolo, dar oamenii nu au unde să se ducă în altă parte. Reţeaua de specialitate pe care o dezvoltăm acum prin PNRR şi serviciile pe care le dezvoltăm în ambulatorii, atât la medicul de familie cât şi în ambulatoriul de specialitate, vor rezolva în timp această problemă. Lucrurile nu se pot rezolva peste noapte. E un proces”, completează ministrul.

Potrivit acestuia, anul 2028 este cel în care serviciile medicale vor fi mai echilibrate, accesibilitatea fiind mai bine stabilită.

Alexandru Rafila: „Cred că în următorii cinci ani putem să ajungem la un echilibru în ceea ce priveşte accesul la servicii medicale în ambulatorii şi în zona de urgenţe medicale, şi întărind ambulanţa. Să nu uităm că ambulanţa oferă servicii medicale, nu doar prim-ajutor. Echipajele de pe ambulanţă sunt medicalizate şi pot oferi servicii care să evite prezentarea în urgenţele medicale.

Medicina de familie este atractivă. Cred că noul contract-cadru schimbă regulile. Veniturile medicilor de familie vor creşte substanţial, inclusiv prin realizarea de servicii medicale preventive. De ani de zile tot discutăm de prevenţie. E prima dată când contractul-cadru are prevederi extrem de clare şi atractive pentru medicii de familie. Ne interesează până la urmă şi omul sănătos, evaluarea şi screeningul pentru anumite boli netransmisibile, fie că discutăm de boli cardiovasculare, diabet sau pacienţi oncologici.”

Oficialul a luat parte la „Inovaţia în Melanom 2023 – Împreună putem salva vieţi” de la Iași, organizată de Asociaţia de pacienţi cu melanom, de unde a oferit și aceste informații.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *