Românii sărbătoresc în fiecare an pe data de 24 iunie Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, dar și Sânzienele. Această sărbătoare este asociată cu o mulțime de tradiții și obiceiuri, precum și cu fenomene magice, cele mai multe dintre ele fiind legate de căsătorie. Fetele nemăritate își pot visa ursitul în noapte de 23 spre 24 iunie, însă trebuie să fie atente la câteva aspecte.
Traditie
În tradiția populară, Sânzienele sunt considerate femei frumoase, adevărate zeițe ale soarelui care stau ascunse în pădurile care nu sunt umblate de om. Acestea țineau ritualuri închinate Soarelui în timpul solstițiilor și echinocțiilor, astfel că urmele lor pot fi observate pe megaliții din Munții Călimani, care au însemne de rozete și soare. Sânzienele umblă pe pământ în noapte de 23 spre 24 iunie, dansează, aduc noroc femeilor care vor să rămână însărcinate, împart rod holdelor, înmulțesc animalele și florile, dar și vindecă oamenii de boli.
- Nu doar florile de Sânziene aduc noroc fetelor nemăritate în această zi, ci și ferigile, astfel că se spune că cea care va culege floarea albă de ferigă în noaptea de 23 spre 24, aceasta va avea noroc în dragoste.
În noaptea dinaintea sărbătorii, fetele obişnuiau să pună sub pernă flori de sânziene, în speranţa că astfel îşi vor visa ursitul. Femeile căsătorite aveau alte griji, astfel că îşi înfăşurau cu sânziene mijlocul, pentru a nu avea dureri la muncile câmpului. Atât fetele, cât şi femeile, fără deosebire, îşi puneau în păr sau în sân floarea, pentru a atrage atenţia asupra frumuseţii lor.
Fetele mai aveau obiceiul să arunce o cunună de sânziene pe acoperişul casei. Dacă aceasta rămânea pe acoperiş, fata urma să se mărite chiar în acel an iar dacă ajungea pe jos, fata o mai arunca până rămânea prinsă pentru a şti câţi ani mai are de aşteptat.
Sursa: radioimpuls.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.