Prof. Dr. Cătălin Dupu este absolvent al UNATC, autor și profesor de teatru al trupei de teatru “Hei Broadway Acting School.”. În interviul acordat pentru Republika News, acesta atinge mai multe subiecte interesante. Am vorbit cu Prof. Dr. Cătălin Dupu despre admiterea la UNATC, pasiunea cu care predă teatru, orientare în carieră, iar la final, a oferit câteva sfaturi viitorilor studenți.

Știu ca ați terminat UNATC, secția actorie, ce v-a determinat să alegeți aceasta facultate?

Din liceu am dezvoltat o pasiune pentru film și actorie de film. Film românesc,  filmele clasice, americane și italiene și așa mai departe. Mi-a plăcut ideea de a fi și altcineva,  să trăiesc momente importante din viețile altora. Nu știam mai nimic despre actorie,  dar am avut un îndrumătorul foarte bun, care m-a sfătuit să citesc teatru, să merg la teatru și să văd filme de calitate. Îmi plăcea, de asemenea, să montez scurte piese pe care le jucam în liceul, la final de an. Unii profesori chiar mă rugau să realizez astfel de piese, ceea ce  înseamna că erau ceva de capul lor. A da la actorie nu era o nebunie de a mea, o revoltă sau ceva de genul acesta, în perioada adolescentină, pentru un an de zile, în fiecare duminică, aveam ședință cu ai mei părinți pe tema aceasta. În special tatăl meu mă sfătuia să dau la altă facultate, chiar mi-a găsit o variantă în Marea Britanie. Și totuși eu am refuzat. Relatări despre examenul de admitere le-am publicat în romanul „Omul fără CNP”. Faptul ca am studiat actoria cu marele maestru Dem Rădulescu a însemnat pentru mine numai plusuri, lucruri pozitive, pentru că domnia sa m-a vrut la clasa și zilnic am avut ce să învăț de la un asemenea titan, atât despre actorie, cât și despre lucruri esențiale legate de viață.  

Ce sfaturi le dați tinerilor care își doresc sa dea la actorie?

În privința sfaturilor, situația este și mai complexă. Și întrebarea mea este: de ce vrea cineva să urmeze facultatea de actorie? Pentru că din exterior lumea teatrului este fascinantă și în timpul producerii actului artistic este minunată. Dar ca în orice domeniu există și culisele, iar acestea sunt în întuneric. Şi cu asta aproape am spus tot. Ca să reușești în actorie nu ai nevoie doar de talent, îți trebuie o conjunctură potrivită, trebuie să știi neapărat unde dorești să ajungi cu această meserie. Vrei să performezi în țară, vrei să performezi în străinătate? Nu este vorba de noroc, este vorba de un drum pe care ți-l construiești zi de zi, rol cu rol, relație cu relație. Şi  trebuie să îți cunoști justa ta valoare. Care sunt limitele, pentru că există limite chiar și în actorie. Desigur fiecare are drumul său în viață, contează și ce îți este dat de la Dumnezeu să realizezi.

Știu ca ați scris peste 30 de cărți, de unde vă vine inspirația?

Inspirația… nu este un șablon. Însă am nevoie de foarte multă liniște ca să pot scrie. Şi acum, în ultima perioadă, e greu datorită vieții galopante. Dar găsesc inspirația, nu am o problemă. Vă fac o declarație: am peste 130 de subiecte pe care vreau să le aștept pe hârtie și să le public. Scriu subiecte de actualitate, subiecte care interesează și pentru aceasta sunt extrem de curios de ceea ce se întâmplă în domeniul literaturii mai ales peste hotare. Din fericire, eu  întotdeauna am avut public și datorită meseriei și proiectelor cu publicul şi sunt obișnuit cu întâlnirea cu publicul. Aș vrea să subliniez legătura dintre inspirație și produsul finit; este muncă, trebuie răbdare, îți trebuie multă cultură generală, trebuie să cunoști omul… A scrie literatură este un lucru extrem de complex. Mă bucur că pot proba la public, nu doar la cititori, cărțile pe care le scriu, pentru că majoritatea le dramatizez și sunt jucate pe scenă, acum cu Hei Broadway Acting School.

În prezent sunteți si profesor de teatru la trupa Hey, Broadway, vă place să lucrați cu adolescenții?

Da, pot spune că am și o carieră pedagogică pentru că din anul 2 de facultate am început să lucrez în teatru și în diferite proiecte cu și despre teatru. În anul doi de facultate am montat o piesă de teatru în țară și acest lucru m-a ambiţionat să continui. În 2003 am început să predau cursuri de teatru, de oratorie și periodic am regizat filme, am realizat emisiuni de televiziune și de radio şi am montat piese în diverse orașe ale țării; în special în București, Ploiești şi Râmnicu Vâlcea. Pot spune că îmi place foarte mult această postură, mai ales de la Hei Broadway Acting School pentru că imbina literatura cu teatrul şi viața artistică în general. 

Ce sfaturi le dați tinerilor care sunt nehotărâți în alegerea facultății?

Să alegi o facultate e un lucru foarte greu, tocmai de aceea de ani de zile susțin și seminarii pe tema orientării în carieră în țară, dar şi străinătate, inclusiv în America, la Chicago. Există o diferență mare între vocație și munca de zi cu zi la un serviciu. Când ambele se pot îmbina este un lucru extraordinar. Dar puțini au această șansă să îmbine vocația cu munca de zi cu zi. Când alegi o facultate, neapărat trebuie să te gândești la beneficiile financiare de după terminarea facultății. Următorul pas este să te gândești din start unde vei lucra după studii. Nu merge cu lasă că o să văd eu unde mă angajez. Acum este destul de simplu să-ți vezi în timp o schemă a orientării în cariera personală. De exemplu, dacă vei lucra în țară, la tine în oraș sau în străinătate. Facultatea nu o faci doar pentru studii, ci pentru viitorul tău. Nicidecum nu trebuie să îţi alegi facultatea după gloată, merg mulţi acolo, merg şi eu. E bine fiecare să își vadă de drumul său, pe baza abilităților pe care le are: abilități culturale, educative, spirituale și de relaționare. Mulți oameni sunt nefericiți pentru că serviciul nu îl fac cu plăcere. Aşadar, succes! Şi vă aşteptăm la teatru!

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *