Sursa: uncdd

Ziua mondială pentru combaterea deşertificării şi a secetei a fost hotărâtă de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), în 1994. Ce presupune celebrarea acestei zile și care sunt lucrurile pe care ar trebui cu toții să știm despre această zi?

Seceta este una dintre cele mai grave ameninţări când vine vorba despre dezvoltărea durabilă, în special în ţările în curs de dezvoltare, dar din ce în ce mai mult şi în ţările dezvoltate. Prognozele estimează că până în 2050 acest fenomen poate afecta peste trei sferturi din populaţia lumii, informează ONU.

Accentul global pentru Ziua Deșertificării și Secetei din 2023 este pe tema drepturilor femeilor asupra terenurilor – esențial pentru atingerea obiectivelor globale interconectate privind egalitatea de gen și neutralitatea degradării terenurilor până în 2030 și pentru a contribui la promovarea altor câteva Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD). 

Convenția Națiunilor Unite pentru Combaterea Deșertificării (UNCCD) își va reafirma angajamentul față de egalitatea de gen cu aceste obiective pentru Ziua Deșertificării și Secetei 2023:

  • Creșterea gradului de conștientizare cu privire la impactul disproporționat al deșertificării, al degradării terenurilor și al secetei asupra femeilor și fetelor și asupra barierelor cu care se confruntă în luarea deciziilor cu privire la problemele funciare;
  • Evidențiați contribuțiile femeilor la gestionarea durabilă a terenurilor și ODD-urile mai largi;
  • Mobilizați sprijinul global pentru a promova drepturile asupra terenurilor pentru femei și fete din întreaga lume.
  • Sărbătorirea globală de anul acesta a Zilei deșertificării și secetei va avea loc la sediul Națiunilor Unite din New York, cu evenimente care au loc în toate părțile lumii.

Cum putem contribui:

  • Guvernele pot promova legi, politici și practici care pun capăt discriminării și asigură drepturile femeilor la pământ și resurse.
  • Întreprinderile pot acorda prioritate femeilor și fetelor în investițiile lor și pot facilita accesul la finanțare și tehnologie.
  • Persoanele fizice pot sprijini inițiativele conduse de femei care restaurează terenurile și pot ajuta la răspândirea mesajului folosind hashtag-ul #HerLand.

Sursa: unccd.int

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsiți pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *