Trauma devine un cuvânt cu destul de multe întelesuri în zilele noastre, ajungând de asemenea și să fie folosit în cât mai multe situații fără să reflectăm destul asupra situației sau sentimentelor noastre. În noua carte ,,Ce s-a întâmplat cu tine?” de Oprah Winfrey și Dr. Bruce Perry MD, PhD trauma se dezbate de la naștere până la viața de adult pe întelesul tuturor.
Autorii
- Oprah Winfrey este un magnat al mass-media, gazdă de talk-show, actriță, producător și filantrop. Ea este cel mai bine cunoscută ca gazda emisiunii The Oprah Winfrey Show, care a fost difuzată timp de 25 de sezoane, din 1986 până în 2011.
- Dr. Perry a dezvoltat modelul neurosecvenţial (NM), inclusiv versiunea clinic concentrată, Modelul neurosecvenţial de terapie (NMT). Această abordare sensibilă la dezvoltare și bazată pe neuroștiință a fost folosită de sute de organizații clinice și de mii de clinicieni din peste treizeci de țări.
Povestea cărții
Aceasta este scrisă într-un stil conversațional, Oprah punând în mare parte întrebările și mișcând subiectul împreună cu o stropire a propriilor ei anecdote. Ea și Dr. Perry s-au cunoscut cu ani în urmă și el a fost consultant la școala ei din Africa de Sud, Oprah Winfrey Leadership Academy for Girls.
Încă din introducere am simțit că ceea ce simt atât eu cât și cei din jurul meu vine de undeva și nu este ceva greșit datorită modului de exprimare și simplitate a celor doi autori. Fiind structurată precum o conversatie mi-a fost mai usor să inteleg și să prind anumite idei deși erau mai știintifice făcându-mă curioasă de ce alte traume dau oamenii si cum le pot schimba viata.
Cartea explică de ce uneori reacțiile altor oameni pot fi neașteptate sau disproporționate. De ce uneori, în situații dificile, s-ar putea să dorim să acționăm într-un anumit fel, dar mintea și corpurile noastre nu vor coopera. Reacțiile noastre formează o imagine a modului în care ne vede lumea. De exemplu, în momentele mele mai proaste, interacțiunile mele cu prietenii pot fi defensive sau dificile. Acesta, argumentează Oprah, este și motivul pentru care un copil traumatizat poate fi foarte ușor etichetat și diagnosticat greșit într-un viitor nefavorabil.
Cu ajutorul povestilor si explicatiilor despre creier si legatura acestuia cu trauma, sistemele noastre senzitive am reusit să îmi creez o imagine de ansamblu despre trauma. Acest lucru consider ca este de folos oricui, de la adolescenti la bunici tinand cont ca ne gasim in situatii zilnice cuprinsi de sentimente ce ne aduc la capatul puterilor negândidu-ne ca poate avem traume, suntem răniti și nu suntem vinovați. Doar reactionăm în urma trăirilor pe care le-am avut și de care nu suntem conștienți sau la care am zis ,,E ceva minor, alții au trecut prin mai rău”.
Câteva idei extrase din carte
- Cu cât suntem mai tineri, cu atât suntem mai sensibili. Copiii nu pot înțelege limbajul, dar pot simți emoția;
- Căpătăm lucrurile din generațiile anterioare și le transmitem generației următoare;
- Creierul nostru este maleabil, fiind mereu în schimbare. Este imposibil să fi la fel după ce ai trecut printr-o traumă;
- Marginalizarea este o traumă fundamentală;
- De ce cineva are o reacție violentă: ceva s-a întâmplat în momentul în care se declanșează una dintre amintirile de traumă ale creierului;
Cartea este disponibilă pdf în engleză gratuit și poate fi găsită în română în aproximativ toate librăriile online. Sper că veți găsi curiozitatea de a afla mai multe despre trauma, și nu în general ci să descoperiti si traumele voastre înțelegând de unde vine adeseori suferința sau anumite comportamente de care ați dori să ,,scăpați”.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.