Sursă foto: Hotnews

Guvernul a anunțat, duminică, prin purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru că va începe luni discuțiile cu toate sindicatele, începând cu Educația, pentru următoarea lege a salarizării. Marți este anunțat un amplu protest al profesorilor, la care sunt așteptați 20.000 de dascăli, la Cotroceni, după ce săptămâna trecută 15.000 de profesori au manifestatîn Capitală, cerând salarii mai mari.

După profesori, și sindicatele din alte domenii au anunțat manifestații de amploare. Cărbunaru a repetat de mai multe ori în conferința de presă de duminică, la prânz, că ministrul Muncii, Marius Budăi, va începe dialogul cu toate sindicatele ”începând cu Educația”.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a început conferința vorbind despre ordonanța de urgență pregătită de Guvern care va asigura majorări a veniturilor personalului didactic, ca o formulă tranzitorie până la următoarea lege a salarizării.

Astfel, Guvernul propune plata în două tranșe a sumelor de 2500 lei pentru personalul didactic și auxiliar și 1000 de lei pentru personalul nedidactic, anunțând o dislocare totală de fonduri de peste 700 milioane de lei, din care 410 milioane bani de la UE:

Principalele declarații:

  • Este un efort bugetar care depășește 700 milioane de lei, cu resurse europene de 410 milioane lei și 313 milioane din bugetul național.
  • Sunt 273.532 de beneficiari, toți angajații din sistemul de învățământ, care vor primi în mod diferențiat următoarele sume:
  • Cei 2500 lei care reprezintă măsuri de susținere fie sub formă de primă carieră didactică sau salarială care va fi tranzitoriu până la noua grilă de salarizare pentru personalul didactic și didactic auxiliar și alte sume: 1000 de lei în luna iunie și 1500 lei în luna octombrie așa cum am anunțat.
  • Personalul nedidactic va primi câte 1000 de lei în iunie și în septembrie.
  • Acest nou pas e dovada Guvernului că tratează cu seriozitate așteptările și ține cont de o serie întreagă de realități și de la nivelul statelor europene.
  • Din dispoziția premierului Nicolae Ciucă, domnul Budăi începe mâine deja dialogul cu reprezentanții sindicatelor pentru noile grile ale viitoarei legi a salarizării.
  • Începem discuțiile cu toate sindicatele, începând cu Educația.
  • Până miercuri, când va avea loc ședința Guvernului, premierul a cerut ministrului Muncii ca dialogul cu sindicatele să aibă loc accelerat, cu toate sindicatele.
  • Este nevoie de o nouă lege pentru a avea salarii mai mari în domeniul educațional.
  • Mâine începe dialogul cu sindicatele, începând cu Educația, apoi domeniul Sanitar, Transporturi etc.

Context

Profesorii au protestat, joi, în mai multe județe din țară, cerând salarii mai mari. Aproximativ 15.000 de oameni au participat doar la manifestația din București. Greva continuă, în timp ce sindicaliștii anunță un nou protest marțea viitoare. Lor li s-au alăturat elevii care au transmis că îi susțin. Printre lozincile profesorilor s-au numărat și ”Brutul îl vrem net”, ”Anul viitor la vot, o să plătiți pentru tot”.

În același timp, președintele a făcut, la Sibiu, în prezența primei doamne, a unor elevi ai acesteia și a președintelui Germaniei, o afirmație considerată cel puțin nefericită: ”Are și greva niște avantaje” a spus acesta râzând, în timp ce câțiva profesori protestau alături. Carmen Iohannis, profesoară de limbă engleză în Sibiu, a refuzat să răspundă reporterilor la întrebări și, întrebată fiind de ce nu participă la grevă și cum comentează supărările profesorilor a transmis că ”nu face politică”.

Un grup de copii adus din Brașov i-au cântat lui Iohannis ”O lume minunată”, într-o comună din Sibiu. Momentul are loc în plină grevă a profesorilor și în ziua când 15.000 de oameni au protestat în București. Video aici.

Klaus Iohannis i-a mustrat pe sindicaliștii din învățământ, joi, în declarații de presă făcute în comuna Cristian din Sibiu, unde se afla împreună cu președintele Germaniei. Acesta a spus că ”nimeni n-a constatat că s-au adoptat legile Educației” și că ”trebuia menționat și acest lucru”. Iohannis a mai spus că ”cei care vorbesc despre ce ar trebui să facem să vadă că am făcut pași”. Detalii aici.

Rotativa guvernamentală s-a amânat după două săptămâni în care s-au confruntat (vezi aici timeline) două puncte de vedere: președintele Klaus Iohannis care a pledat pentru o rotativă rapidă și respectarea calendarului asumat prin protocol și amânarea rotativei, susținută de liderul PSD, care a a cerut sâmbăta trecută suspendarea negocierilor politice din cauza grevei generale declanșate luni 22 Mai.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *