Se doreste interzicerea distrugerii articolelor textile in Uniunea Europeana. Guvernele tuturor statelor membre s-au pus de acord in acest sens, ca parte a strategiei de reducere a deseurilor. O varianta la indemana ar fi reutilizarea, ori reciclarea bunurilor. Pentru asta, insa, ar trebui sa existe centre pentru colectarea unor astfel de produse, care de multe ori ajung la gropi de gunoi, sau sunt incinerate. La Ploiesti, de pilda, ceea ce nu a facut statul, rezolva o asociatie non-profit. A montat in mai multe zone containere pentru strangerea acestor obiecte, ce sunt apoi sortate, si oferite persoanelor nevoiase.

Activitatea desfasurata de o asociatie non-profit, din Ploiesti, care strange haine, le sorteaza, iar apoi le ofera nevoiasilor, poate reprezenta un mic pas pentru o strategie de amploare impusa la nivel de Uniune Europeana. Asta dupa ce guvernele statelor membre au stabilit, ca pozitie comuna a Regulamentului Ecodesign, sa se aplice de indata interzicerea distrugerii materialelor textile.

Studiul de impact, ce trebuia sa fie facut de executivul european, ar fi durat trei ani, iar  procedura de aplicare s-ar putea stabili mult prea tarziu. Ramane insa de vazut cum s-ar fi putut implementa aceasta directiva la nivelul fiecarei tari. Pana atunci o solutie sunt centrele de colectare, dar care lipsesc in multe zone, iar acolo unde exista sunt insuficiente. O asociatie non-profit din Ploiesti, cu puncte de lucru in toata tara, poate fi considerata un promotor al proiectului de la nivelul blocului comunitar.

Odata ajunse la sediul asociatiei, produsele textile sunt atent verificate si asezate pe categorii.

Directiva vizeaza si companiile care produc, ori comercializeaza obiecte textile. Chiar daca masura se aplica de indata, firmele de talie medie, cu mai putin de 250 de angajati, vor avea la dispozitie o perioada de tranzitie de patru ani, in timp ce societatile mici, cu mai putin de 50 de angajati, vor fi scutite de la respectarea interdictiei. Oamenii de rand, insa, cer masuri luate de autoritati, pentru a contribui la reciclarea acestui tip de produse.

Comisia Europeana a explicat ca distrugerea produselor de consum nevandute, precum textile si incaltaminte, devine o problema raspandita in UE, in special ca urmare a cresterii vanzarilor online.

By Costin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *