Rayyanah Barnawi, în vârstă de 34 de ani, este unul dintre cei doi saudiți implicați în a doua misiune privată a Axiom Space. Aceasta a avut loc duminică, când o rachetă SpaceX Falcon 9 a decolat din SUA. Potrivit BBC, Barnawi este un om de știință biomedical și intenționează să efectueze cercetări pe tema celulelor stem și a cancerului de sân în timpul celor 10 zile petrecute pe orbită.
Unul dintre obiectivele ei este de a inspira femeile din Orientul Mijlociu. Într-un videoclip filmat în spațiu înainte de a ajunge la Stația Spațială Internațională (ISS), Barnawi a îndemnat oamenii din întreaga lume să viseze, să creadă în ei și în umanitate.
Rayyanah Barnawi face parte din echipa Misiunii Axiom 2 împreună cu colegul său Ali Alqarni, al doilea astronaut bărbat din regatul Golfului care a plecat în spațiu, și doi americani, comandantul Peggy Whitson și pilotul John Shoffner.
Călătoria lor în spațiu s-a făcut cu nava spațială Dragon a SpaceX, care a fost lansată de pe racheta Falcon 9 de la Centrul Spațial Kennedy din Cape Canaveral, Florida. Dragon s-a andocat autonom la ISS, conform informațiilor transmise de Axiom Space pe Twitter.
Pe durata misiunii lor în laboratorul orbital, echipajul va desfășura peste 20 de experimente științifice și tehnologice, inclusiv studii asupra impactului spațiului asupra sănătății umane și tehnologii de însămânțare a ploii.
Barnawi se va concentra pe experimentele legate de cercetarea celulelor stem și a țesuturilor, bazându-se pe experiența sa anterioară ca tehnician de laborator de cercetare la Programul de reinginerie a celulelor stem și a țesuturilor al Spitalului și Centrului de Cercetare King Faisal din Riad.
La o conferință de presă recentă, Rayyanah Barnawi a declarat că este foarte fericită și că a fost o mare plăcere și onoare să devină prima femeie astronaut saudită care a călătorit în spațiu. Ea a exprimat entuziasmul de a împărtăși această experiență cu copiii prin conexiuni video.
Mishaal Ashemimry, un inginer aerospațial saudit-american și consilier al Comisiei Spațiale Saudite, a subliniat că obiectivele lor sunt să aducă beneficii întregii umanități prin intermediul științei. Speră că această misiune va inspira fete din diverse medii să exploreze și să avanseze
în domeniul explorării spațiului. Este important de menționat că femeile din Arabia Saudită au obținut dreptul de a conduce abia în 2018, iar drepturile lor sunt încă limitate de legile care le plasează sub tutela bărbaților, conform organizațiilor pentru drepturile omului.
Sursa: dcnews.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsiți pe pagina de Facebook RepublikaNews.