Sursa foto: stiri.tvr.ro

Până în anul 2100, conform unui studiu publicat în revista Nature Sustainability, se estimează că temperatura la suprafața Pământului va crește cu 2,7 grade Celsius față de perioada preindustrială. Această creștere ar duce la faptul că peste 2 miliarde de oameni, reprezentând 22% din populația mondială în acel an, ar fi expuși la condiții climatice care le-ar depăși zona de confort, în care omenirea a progresat timp de milenii.

Potrivit scenariului prezentat, țările care ar avea cel mai mare număr de persoane expuse la căldura extremă ar fi India (600 de milioane), Nigeria (300 de milioane) și Indonezia (100 de milioane).

Principalul autor al studiului, cercetătorul Tim Lenton de la Universitatea Exeter din Regatul Unit, subliniază că această situație ar determina o reorganizare extinsă a zonelor în care oamenii locuiesc și ar afecta profund regiunile locuibile de pe suprafața planetei noastre.

Cu toate acestea, dacă limităm creșterea temperaturii la +1,5 grade Celsius, care reprezintă cel mai ambițios obiectiv al Acordului de la Paris din 2015, numărul de persoane expuse la astfel de riscuri ar scădea la mai puțin de jumătate de miliard.

În prezent, umanitatea se confruntă deja cu o creștere a temperaturii de aproximativ +1,2 grade Celsius, rezultată în mare parte din activitățile umane, în special din utilizarea combustibililor fosili precum cărbunele, petrolul și gazele naturale. Această creștere a temperaturii a adus cu sine o serie de catastrofe naturale, cum ar fi valurile de căldură, secetele și incendiile de pădure, conform AFP.

Tim Lenton subliniază că schimbările climatice au costuri umane impresionante, chiar dacă, în mod obișnuit, acestea sunt exprimate în termeni financiari.

Fiecare creștere de +0,1 grade Celsius față de nivelurile actuale ar expune la căldură periculoasă încă 140 de milioane de persoane, conform coordonatorului studiului.

În cadrul studiului, s-a stabilit că pragul de „căldură periculoasă” este o temperatură medie anuală de 29 grade Celsius. Dintr-o perspectivă istorică, comunitățile umane s-au dezvoltat cel mai mult în regiunile cu temperaturi medii de 13 grade Celsius (în zonele temperate) și într-o măsură mai mică în regiunile cu temperaturi medii de 27 grade Celsius (în zonele tropicale).

Riscurile sunt accentuate în regiunile aflate în apropierea Ecuatorului, unde climatul poate deveni mortal din cauza temperaturilor ridicate. Chiar dacă aceste temperaturi pot fi mai mici decât în alte zone, umiditatea din aceste regiuni împiedică organismul uman să se răcorească prin transpirație, conform informațiilor Agerpres.

Sursa: dcnews.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsiți pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *