Sursa: verywellmind.com

Civilizațiile timpurii au considerat visele ca un mijloc între lumea noastră pământească și cea a zeilor. Grecii și romanii erau convinși că visele au anumite puteri profetice. Deși a existat întotdeauna un mare interes pentru interpretarea viselor umane, abia la sfârșitul secolului al XIX-lea Sigmund Freud și Carl Jung au prezentat unele dintre cele mai cunoscute teorii moderne ale visului. Teoria lui Freud s-a centrat în jurul noțiunii de dor reprimat – ideea că visarea ne permite să sortăm dorințele nerezolvate, reprimate. Carl Jung credea și el că visele au importanță psihologică, dar a propus diferite teorii despre semnificația lor.

STUDIU

Journal of Neuroscience oferă perspective convingătoare asupra mecanismelor care stau la baza viselor și relația puternică pe care visele noastre o au cu amintirile noastre. Cristina Marzano și colegii ei de la Universitatea din Roma au reușit, pentru prima dată, să explice cum oamenii își amintesc visele. Oamenii de știință au prezis probabilitatea de reamintire a viselor de succes pe baza unui model de semnătură al undelor cerebrale.

În prima noapte, elevii au fost lăsați să doarmă, permițându-le să se obișnuiască cu încăperile izolate fonic și cu temperatură controlată. În timpul celei de-a doua nopți, cercetătorii au măsurat undele cerebrale ale elevului în timp ce dormeau. Creierul nostru experimentează patru tipuri de unde electrice cerebrale: „delta”, „theta”, „alfa” și „beta”. Fiecare reprezintă o viteză diferită a tensiunilor electrice oscilante și împreună formează electroencefalografia (EEG). Echipa de cercetare italiană a folosit această tehnologie pentru a măsura undele cerebrale ale participantului în diferite etape de somn. (Există cinci etape ale somnului; cele mai multe visări și cele mai intense vise ale noastre au loc în timpul etapei REM.) Elevii au fost treziți în diferite momente și au fost rugați să completeze un jurnal în care detaliază dacă au visat sau nu, cât de des au visat și dacă au visat își puteau aminti conținutul viselor lor.

Rezultate: Studiul actual explică de ce oamenii au mai multe șanse să-și amintească visele atunci când sunt treziți imediat după somnul REM. Acei participanți care au prezentat mai multe unde theta de joasă frecvență în lobii frontali au avut, de asemenea, mai multe șanse să-și amintească visele.

Importanta viselor in legatura cu latura emotionala

Visele par să ne ajute să procesăm emoțiile prin codificarea și construirea amintirilor despre ele. Ceea ce vedem și trăim în visele noastre ar putea să nu fie neapărat real, dar emoțiile atașate acestor experiențe sunt cu siguranță. Poveștile noastre din vis încearcă în esență să scoată emoția dintr-o anumită experiență prin crearea unei amintiri a acesteia. În acest fel, emoția în sine nu mai este activă.

Acest mecanism îndeplinește un rol important deoarece atunci când nu ne procesăm emoțiile, în special pe cele negative, acest lucru crește îngrijorarea și anxietatea personală. De fapt, privarea severă de somn REM este din ce în ce mai corelată cu dezvoltarea tulburărilor mintale. Pe scurt, visele ajută la reglarea traficului pe acel pod fragil care leagă experiențele noastre cu emoțiile și amintirile noastre.

Sursa: wakeully.com – 6 beneficii ale terapiei prin somn

Sursa: scientificamerican.com

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *