Sursa: evenimentulzilei.ro

Ruinele scufundate ale unui drum vechi de 7.000 de ani se ascund sub apa în largul coastei insulei croate Korcula. Structura neolitica a conectat cândva insula la un teritoriu antic, artificial, potrivit site-ului de stiri stiintifice Live Science. Arheologii au anuntat descoperirea „structurilor ciudate” într-o postare din 6 mai pe Facebook, descriindu-le ca fiind ramasitele unui drum care sunt acum scufundate la aproximativ 16 picioare (5 metri) sub Marea Adriatica, conform Agerpres.

„Am gasit, de asemenea, ceramica ornamentata din neoliticul târziu, un topor din piatra, artefacte osoase, cutite din silex si vârfuri de sageata. Descoperirile ceramicii ne-au ajutat sa atribuim acest sit culturii Hvar” – Mate Parica, profesor asistent la Departamentul de Arheologie de la Universitatea din Zadar în Croatia care a luat parte la sapaturi.

Arheologii cred că drumul lega cândva o aşezare Hvar din apropiere, numită Soline, de Korcula. Arheologii au descoperit Soline, care este, de asemenea, scufundată, dar care s-a aflat cândva pe o masă de pământ artificială, descoperire făcută în 2021, în timpul unui studiu arheologic anterior. Prin datarea cu radiocarbon a lemnului găsit la faţa locului, ei au stabilit că aşezarea datează de aproximativ 4900 ani î.Hr.

„Oameni au mers pe acest drum în urmă cu aproape 7.000 de ani”, a declarat Igor Borzic, arheolog la Universitatea din Zadar, care a luat parte şi la explorările subacvatice.

Sursa: Agerpres

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsiți pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *