Sursă foto: Playtech.ro

Greva se consideră vechime în muncă și de aceea obținerea gradelor didactice pentru profesori nu va fi afectată de aceste demersuri, atrag atenția mai multe filiale ale federațiilor sindicale din educație.

Uniunea Sindicală „Didactica” Vaslui anunță că sunt trei tipuri de suspendare a contractului individual de muncă: de drept, la inițiativa salariatului și la inițiativa angajatorului. Concediile medicale (de incapacitate temporară de muncă) și grevele, conform legii 367 din 2022, implică o suspendare a CIM de drept, potrivit documentului citat.

„După cum se poate observa, participarea la grevă are un regim juridic similar cu cel al unui concediu medical”, scrie liderul sindical Sorin Țiplea.

De asemenea, într-un document FSE, semnat de Marius Nistor, se arată că, deși codul muncii prevede că în cazul grevei contractul de muncă se suspendă la inițiativa salariatului, legea 367/2022 „se aplică cu prioritate”, „ca act normativ mai recent, special și derogatoriu”.

Iată ce apare în documentul FSE:

„Relevante sunt si prevederile art. 46 alin. (2) din Metodologia-cadru de organizare şi desfășurare a examenului naţional pentru definitivare în învăţământul preuniversitar (aprobată prin OMEC nr. 5434/2020) cu modificările si completările ulterioare, potrivit cărora „Perioada suspendării activităţilor didactice în unităţile de învăţământ se consideră vechime la catedră pentru cadrele didactice înscrise la examenul naţional pentru definitivare in învăţământ.

Cele mai multe întrebări care ne-au fost adresate în ultima perioadă au fost cele legate de suspendarea contractului colectiv de muncă. Ce se întâmplă? Pierdem vechimea? Ne mai putem înscrie la grade? Mai putem participa la concursul de acordare a gradației de merit în anii următori? Toate aceste întrebări par a fi demoralizatoare în ceea ce înseamnă continuarea protestului, dar în același timp aduc o stare de neliniște în rândul greviștilor. De aceea, în cele ce urmează, vă facem următoarele precizări pentru a clarifica această chestiune:

1. Suspendarea contractului individual are ca efect suspendarea prestării muncii de către salariat și a plății drepturilor de natură salarială de către angajator.

2. Suspendarea contractului individual de muncă este de 3 tipuri:
  • de drept
  • la inițiativa salariatului
  • la inițiativa angajatorului

3. Printre situațiile de suspendare de drept enumerăm: concediu de maternitate, concedii medicale (de incapacitate temporară de muncă), participarea la grevă (art. 160 din Legea 367/2022) etc.

4. După cum se poate observa, participarea la grevă are un regim juridic similar cu cel al unui concediu medical.

5. Ținem să precizăm că în orice situație în care o persoană a fost în concediu medical a avut contractul de muncă suspendat. Dorim să înțelegeți că suspendarea contractului individual de muncă este o chestiune destul de obișnuită în viața unei instituții și de aceea nu ar trebui să genereze panică.

6. Perioada de suspendare a contractului individual de muncă pentru participarea la grevă nu afectează sub nicio formă vechimea în muncă și vechimea în învățământ și prin urmare nu afectează nici drepturile care se acordă prin raportare la vechimea în muncă și în învățământ cum ar fi, spre exemplu, drepturile de natură salarială sau depunerea dosarului pentru obținerea gradației de merit. Altfel spus, toate zilele de grevă se consideră ca și zile lucrate în sistemul de învățământ.”

Sursă: edupedu.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *