Sursă foto: Agerpres

Esenţa tradiţiei a tot atâtor etnii din Banat, împletite cu muzica ce le-a însoţit anii tinereţii este redată prin intermediul a 10 povești de viață. Ele au fost culese de echipa REMIX ID, care şi-a propus să recupereze memoria afectivă a Banatului multietnic, din care face parte şi Timişoara multietnică.

Souvenir box REMIX ID, dedicat anului Capitalei Culturale Europene Timişoara 2023, care a fost lansat miercuri este rezultatul a cinci ani de documentare.

Totul a început în anul 2018, pornind de la un concept: ce înseamnă Timişoara, spiritul Timişoarei şi cartea de identitate a oraşului, detaliază Mirela Stoeac Vlăduți, manager de proiect, pentru AGERPRES.

,,Am ajuns la o reconstrucţie, pornind de la cartea de identitate a Timişoarei şi am ajuns la concluzia că este un oraş multietnic şi atunci am privit spre etnii. Prima a fost cea a şvabilor, am întâlnit-o la Gottlob pe Frau Emma Bader, care ne-a creionat şi o direcţie.

Am văzut la această doamnă cât este de important să-şi amintească şi să povestească despre tinereţe, să cânte – ea care nu a urcat niciodată pe vreo scenă, ci cânta doar intim, în familie. Am văzut emoţia care răzbate din poveştile ai, am ştiut că acesta este traseul pe care vom merge.

Au urmat mulţi ani cu mult voluntariat. Acest proiect este o ladă de zestre digitală, pentru că noi compunem muzică contemporană cu muzica pe care o colectăm, dansuri remixate”, explică Mirela Stoeac Vlăduţi.

Olga Torok, director artistic al proiectului REMIX ID spune, într-un interviu AGERPRES,că cel mai minunat aspect a fost faptul că oamenii au permis echipelor de documentarişti să intre în casele lor, că le-au povestit cele mai frumoase amintiri, fiind la rândul lor împăcaţi cu gândul că ceea ce au trăit ei nu se va pierde în timp, ci mai mult decât atât, tradiţiile lor sunt preluate de tineri şi transpuse în limbajul cultural şi artistic specific timpurilor de acum.

,,Cel mai frumos mi s-a părut în acest proiect că cei care lasă să intrăm în casele şi în viaţa lor, pentru că ne spun toate poveştile vieţii lor se bucură de atenţia pe care le-o dăm noi, generaţia mai tânără. La Dudeştii Noi am intervievat săptămâna trecută mai multe persoane de etnie aromână şi au fost deosebit de impresionaţi când au văzut că ei mai reprezintă un interes pentru oraş, comunitate şi zonă.

Cu toţii sunt foarte curioşi ce înseamnă muzica remixată, felul în care noi aducem tradiţia în contemporaneitate. Aşa a fost şi cazul Verei Eckstein-Szekely de la comunitatea evreiască, care are peste 90 de ani şi a fost încântată să ştie că poveştile sale împreună cu muzica timpurilor sale vor ajunge la generaţiile mai tinere”

Povestea Verei pare să fi fost cea mai emoţionantă: a trebuit să fugă de acasă în perioada antisemită, când avea cinci ani, iar jumătate din trenul în care se afla a fost bombardat.

,,În 1938 (…) au intrat în vigoare legile antisemite votate de Parlamentul României. Membrii comunităţii evreieşti nu mai aveau voie să se plimbe pe străzile principale ale oraşului. (…). În 1944 a fugit din Arad împreună cu familia ca să scape de deportări. Mulţi alţii nu au reuşit. A văzut cum soldaţii trăgeau cu mitraliera în trenul în care încerca să scape. (…). După război a intrat la Conservatorul din Bucureşti, iar din 1976 s-a mutat la Timişoara, unde a lucrat ca profesoară de pian şi a pregătit până de curând generaţii de muzicieni” – echipa REMIX ID.

Poveşti ale etnicilor şvabi, bulgari, sârbi, croaţi, maghiari, slovaci, romi, ucraineni, evrei, aromâni se pot găsi în box.

Souvenir box REMIX ID este şi un minunat cadou despre Timişoara, care le poate fi oferit prietenilor care vizitează Timişoara, să înţeleagă de ce se discută atât de mult despre Timişoara tolerantă, multietnică, colorată şi diversă, dar şi pentru străinii care vor putea pleca din TM 2023 cu spiritul Timişoarei, să-l ducă cu ei, mai departe.

Sursă: Agerpres

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *