Creșterea rapidă a tehnologiei inteligenței artificiale ar putea pune în pericol viitorul omenirii, potrivit majorității americanilor intervievați într-un sondaj Reuters/Ipsos publicat miercuri.

Mai mult de două treimi dintre americani sunt îngrijorați de efectele negative ale inteligenței artificiale și 61% cred că aceasta ar putea amenința civilizația.

De când chatbotul ChatGPT de la OpenAI a devenit aplicația cu cea mai rapidă creștere din toate timpurile, Inteligența Artificială a ajuns brusc în prim-planul discursului public. ChatGPT a declanșat o cursă a înarmării în domeniul IA, cu grei ai tehnologiei precum Microsoftși Google care se întrec în a depăși realizările celorlalți.

Legiuitorii și companiile de AI sunt, de asemenea, îngrijorați: Directorul general al OpenAI, Sam Altman, a depus marți mărturie în fața Congresului SUA, exprimându-și îngrijorarea cu privire la potențiala utilizare abuzivă a tehnologiei și cerând o reglementare.

„Nu există nicio modalitate de a pune acest duh în sticlă. La nivel global, acest lucru explodează”, a declarat senatorul Cory Booker, unul dintre numeroșii legislatori care au avut întrebări despre cum să reglementeze cel mai bine IA în timpul unei comisii a Senatului privind utilizările IA, marți.

Sondajul Reuters/Ipsos a constatat că numărul americanilor care prevăd rezultate negative ale IA este triplu față de numărul celor care nu prevăd acest lucru.

Potrivit datelor, 61% dintre respondenți cred că IA prezintă riscuri pentru umanitate, în timp ce doar 22% nu sunt de acord, iar 17% sunt nesiguri.

Cei care l-au votat pe Donald Trump în 2020 au exprimat un nivel mai ridicat de îngrijorare; 70% dintre votanții lui Trump, comparativ cu 60% dintre votanții lui Joe Biden, au fost de acord că Inteligența Artificială ar putea amenința omenirea.

În ceea ce privește convingerile religioase, creștinii evanghelici au fost mai predispuși să fie „total de acord” cu faptul că IA prezintă riscuri pentru umanitate, situându-se la 32%, comparativ cu 24% dintre creștinii neevanghelici.

„Este revelator faptul că o parte atât de largă a americanilor se îngrijorează de efectele negative ale IA”, a declarat Landon Klein, directorul pentru politica americană al Future of Life Institute, organizația care a fost la originea unei scrisori deschise, co-semnată de directorul general al Tesla, Elon Musk, care a cerut o pauză de șase luni în cercetarea în domeniul IA. „Vedem momentul actual similar cu începutul erei nucleare și avem beneficiul unei percepții publice care este în concordanță cu necesitatea de a acționa”.

În timp ce americanii sunt îngrijorați de IA, criminalitatea și economia ocupă un loc mai important pe lista problemelor acestora: 77% susțin creșterea finanțării poliției pentru combaterea criminalității, iar 82% sunt îngrijorați de riscul unei recesiuni.

Cei din industrie au declarat că publicul ar trebui să înțeleagă mai bine beneficiile AI.

„Îngrijorările sunt foarte legitime, dar cred că ceea ce lipsește în dialogul în general este de ce facem acest lucru în primul rând?”, a declarat Sebastian Thrun, profesor de informatică la Stanford, care a fondat Google X. „IA va crește calitatea vieții oamenilor și îi va ajuta pe oameni să fie mai competenți și mai eficienți.”

Aplicațiile pozitive ale IA, cum ar fi revoluționarea descoperirii de medicamente, nu sunt la fel de vizibile ca ChatGPT, a declarat Ion Stoica, profesor la UC Berkeley, care a cofondat, de asemenea, compania de IA Anyscale.

„Este posibil ca americanii să nu realizeze cât de omniprezentă este deja IA în viața lor de zi cu zi, atât acasă, cât și la locul de muncă”, a spus el.

Sondajul online realizat în rândul a 4.415 adulți americani a fost efectuat între 9 și 15 mai. Acesta are un interval de credibilitate, o măsură a acurateței, de plus sau minus 2 puncte procentuale.

Sursă foto: G4Media

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *