Sursă foto: RDW

Capitala prinde viață timp de 3 săptămâni prin sute de expoziții, petreceri, simpozioane sau spații de unde publicul poate cumpăra produse de design românesc, la Romanian Design Week.

Este un întreg festival cultural, care se extinde în tot Bucureștiul, anul acesta, pe parcursul a 17 zile, cu expoziția centrala în Piața Amzei, unde artiștii realizează ultimele pregătiri pentru deschiderea de joi seară.

Piața Amzei, centrul festivalului designului românesc

Piața Amzei este anul acesta centrul festivalului designului românesc. Organizatorii vor să conecteze expoziția centrală cu evenimentul „Străzi deschise”, care deschide Calea Victoriei pietonilor pe parcursul weekend-ului.

Maria Neneciu, manager de proiect: „Expoziția centrală reunește peste 160 de proiecte de design și arhitectură, selectate de un board creativ internațional, dar am inventat o piață de design care încorporează și piețarii, pe care îi puteți găsi în continuare în spațiile de aici. Programul e amplu. Mai mult de 100 de evenimente se întâmplă în tot orașul timp de 17 zile, organizate pentru prima dată și în niște „design districts”, numin noi”.

 „Eu sunt ceramistă. Cele trei lămpi sunt parte din colecția ‘The Ancestors’. Să ne aducă aminte de, cumva așa, strămoșii noștri, de unde venim. Diferite tipuri de lut pe care le avem aici, arse la temperaturi diferite. Ele sunt întruchiparea, să zic așa, unor zeițe. Marea majoritate a obiectelor pe care eu le produc se vând în afară, în Europa”,Vanesa Singenzia, ceramist.

RDW se desfășoară pentru prima dată în jurul unor cartiere și zone istorice importante ale Bucureștiului, numite de organizatori districte.

Cele 5 design districts sunt: Cotroceni, Dorobanți-Floreasca, Ioanid-Icoanei, Piața Amzei și Cartierul Creativ.
Sursă foto: ProTV

Andrei Borțun, inițiatorul RDW: „Cel mai simplu, intrăm pe site-ul Romanian Design Week la secțiunea „Program”, unde putem alege și data, vedem într-o unică zi ce putem să vizităm, categoria de evenimente, poate vreau petreceri sau expoziții. Suntem acum în districtul Dorobanți. Foarte important unde sunt și instituții ancoră vechi cu ADN creativ, dar au apărut de curând și showroom-uri de design foarte valoroase. O să vedem o galerie foarte frumoasă de organizații, vorbim de Anart Gallery, Ottoto, showroom, brand cu conținut foarte valoros, Institutul Italian, care are o conferință cu Matteo Moretti”.

Mihai Gurei, managing director: „Odată cu evoluția RDW am împins foarte mult ideea de design modernist, contemporan și autentic, piese care sunt semnate de designeri și vin însoțite de o autentificare a originalității produsului. Acum, publicul a prins gust de obiecte autentice. Totul a pornit de la apetența călătoriilor românilor în străinătate. Mergând în marile capitale ale lumii, au descoperit aceste obiecte în spații publice, rest hoteluri și atunci și au dorit să aducă genul ăsta de atmosferă și stil și în casele lor. Cred că cei care îndrăznesc să acceseze toate aceste locații din cadrul exteriorului expoziției centrale RDW, sunt mult mai relaxați pentru că sunt tot felul de mici evenimente, cocktailuri, o manieră mult mai lejeră și informală de a descoperi elementele de design contemporan și de a avea o discuție simpatică cu reprezentanții magazinelor”.

Andrei Borțun, inițiatorul RDW: Vrem să fie cât mai ușor pentru un viiztator și consumator de design week, să-și aleagă un traseu pe o hartă anume. Am împărțit în mai multe districte această mare hartă de organizați, care compun Design GO 2023”.

Festivalul se concentrează în acest an pe conectarea publicului larg cu cele mai recente și inovatoare proiecte locale de arhitectură și design.

Când se termină Romanian Design Week?

Este cea mai mare ediție a evenimentului anual dedicat design-ului românesc de până acum.

În anii anteriori, festivalul se desfășura pe parcursul unei săptămâni. Acum, evenimentele din cadrul Romanian Design Week au loc pe parcursul a 17 zile.

În Piața Amzei putem, așadar, să vizităm o expoziție cu peste 160 de lucrări ale unor arhitecți și designeri români, să participăm la un workshop sau o petrecere, ori să facem cumpărături în magazinele designerilor.

Însă sunt peste 100 de evenimente în tot orașul, de la expoziții, petreceri, întâlniri cu artiștii, tururi ghidate, putem să ne facem un tur cu ajutorul hărții în funcție de zona pe care vrem să o vizităm, iar timp este suficient fiindcă Romanian Design Week se încheie abia la finalul lunii.

Sursă: Știrileprotv

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *