Cât timp poate ocupa învățarea unei limbi străine, până în momentul în care vorbitorul poate comunica fluent? Ei bine, nu durează chiar atât de mult pe cât unii dintre noi își imaginează. Trebuie doar să ții cont de câteva obiceiuri simple și să le implementezi constant timp de câteva luni până la 1 an, în funcție de nivelul inițial de cunoaștere a limbii străine.
5 obiceiuri esențiale care, din experiența noastră, te vor ajuta în creșterea ritmului de învățare:
1. Fă-ți un obicei zilnic din a exersa limba respectivă
Cele mai multe persoane se plâng că nu pot învăța o limbă străină pentru că este prea greu sau pentru că nu au această abilitate. De fapt, motivul real este că cei mai mulți nu rămân în contact permanent cu limba străină respectivă, practica aceasta nu le devine obicei. Soluția, în acest caz, este să îți creezi obiceiuri zilnice care să te ajute să îți schimbi comportamentul și, până la urmă, să integrezi noul obicei în stilul tău de viață.
Ce înseamnă să ai un obicei? Este un tip de comportament format dintr-o intenție, o rutină și o recompensă.
Intenția arată că îți dorești să pui în practică acel obicei și poți face acest lucru setând alerte pe telefon care să îți reamintească faptul că trebuie să exersezi în fiecare zi. Rutina reprezintă obiceiul în sine pe care îl implementezi conform intenției. Și este recomandat să începi cu acțiuni simple, cum ar fi să recapitulezi câteva cuvinte sau să citești un text, ceva care să îți ia maximum 10 minute pe zi. Aceasta va fi garanția că nu vei renunța pentru că ceea ce ai de făcut va fi atât de simplu încât nu vei simți niciun fel de presiune și, în timp, îți vei dori să faci din ce în ce mai mult. Apoi, simplul fapt că ai progresat în învățarea limbii respective poate fi o recompensă, dar poți să îți oferi și un mic dar de fiecare dată după ce studiezi în ziua respectivă.
2. Învață cuvintele corect
Mulți oameni se plâng că nu au o memorie bună pentru a reține cuvinte într-o limbă străină. Însă există câteva tehnici care te pot ajuta în acest sens:
- Învață cuvinte care au o formă asemănătoare și același sens cu alte cuvinte din alte limbi. Multe cuvinte din limbile romanice au corespondenți în alte limbi. De exemplu, gratitud din limba spaniolă are același sens cu gratitude din limba engleză;
- Învață cele mai folosite cuvinte din limba respectivă. Pentru a vorbi fluent într-o limbă e nevoie să știi între 2000 și 3000 de cuvinte. Cel mai eficient mod este să ajungi să le cunoști, în timp, citind sau ascultând înregistrări în limba respectivă;
- Fă-ți un carnețel în care îți notezi cuvinte sau expresii pe măsură ce le auzi. Studiile arată că atunci când scrii de mână reții mult mai mult decât atunci când scrii la calculator pentru că procesul în sine se realizează mai încet și presupune mai multă implicare din punct de vedere mental.
3. Caută resurse care să fie cât mai apropiate de nivelul de limbă pe care tu îl ai la momentul respectiv
Există multe tipuri de resurse atât scrise, cât și audio care te pot ajuta să pronunți mai bine și să reții cuvinte noi. Însă, atenție, este important să îți alegi aceste resurse în funcție de nivelul de limbă pe care îl ai pentru că, altfel, ți se va părea greu și vei avea tendința să renunți. Poți asculta radio, poți urmări posturi de televiziune locale sau poți citi reviste în limba respectivă. Recomandăm imersiunea totală, adică în momentul în care ajungi într-o țară a cărei limbă o studiezi, foloșeste-o tot timpul, nu te sfii că nu pronunți suficient de bine cuvintele, învățarea se întâmplă când ești expus.
4. Începe să vorbești încă din prima zi
În acest sens, ai mai multe opțiuni. Fie te împrietenești cu un vorbitor nativ și începi să vorbești cu el, fie te poți înscrie în grupe de studiu de același nivel unde ai avantajul că ritmul de învățare este adaptat nivelului de cunoaștere al grupei. Nu în cele din urmă poți opta pentru lecții 1 la 1 unde vei purta discuții față în față cu trainerul sau pentru cursuri online.
5. Bucură-te de fiecare pas pe care îl faci în această călătorie
De cele mai multe ori oamenii tind să își abandoneze obiectivele la mijlocul drumului. E foarte important să nu faci acest lucru și să continui să exersezi în fiecare zi, încearcă să te bucuri citind sau ascultând despre lucruri care îți plac: călătorii, muzee, artă etc.
Este foarte important să faci în fiecare zi acțiuni mici: ascultă o melodie în limba respectivă, citește un articol, notează-ți un cuvânt sau o expresie care ți-a plăcut. Vei vedea cum aceste obiceiuri mai mici vor începe să dea rezultate atât timp cât vei continua să le păstrezi pentru perioade mai lungi, de câteva luni sau chiar un an.
Sursă: eucom.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.