Începând cu luna iunie, au primit 2.000 de lei pe lună sprijin financiar, doar familiile din Ucraina care au copiii înscriși în creșele, grădinițele și școlile din România. Pe lângă acest ajutor, au mai primit 600 lei pe lună de persoană pentru cheltuielile pentru alimente. Studenții, de exemplu, pot să primească 750 de lei pe lună.
Cei 2.000 de lei înseamnă 16.210,20 grivne (moneda oficială a Ucrainei). Începând cu data de 1 mai 2023, conform legislației în vigoare, familiile și persoanele singure vor beneficia pentru perioadă de maximum 4 luni consecutive, de o sumă forfetară lunară, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare și hrană, acordată din bugetul inspectoratelor județene pentru situații de urgență/Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov.
Ajutorul financiar pentru primele patru luni consecutive, potrivit Hotărârii nr. 368 din 26 aprilie 2023:
- 750 lei/lună pentru persoana singură;
- 2.000 lei/lună pentru o familie;
- 600 lei/lună pentru fiecare persoană pentru cheltuieli de hrană;
Ajutorul financiar din a cincea lună constă în:
- 750 lei/lună pentru persoana singură;
- 2.000 lei/lună pentru o familie;
Solicitanții, pentru a beneficia pentru următoarele 3 luni din cele maximum 4 luni consecutive de sprijin financiar, depun în primele 5 zile lucrătoare ale fiecărei luni cererea la primărie, fiind însoțită de documentul/documentele de identitate, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:
„a) solicitantul și membrii familiei acestuia să fie înregistrați la una din agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă sau a municipiului București sau, după caz, să aibă contract de muncă pe teritoriul României;
b) să aibă înscriși copiii minori care îndeplinesc condițiile pentru a frecventa o formă de învățământ preuniversitar, în grupe/clase/formațiuni de studiu din unitățile de învățământ preuniversitar:
- la creșă, grădiniță, școală;
- în calitate de audienți;
- care frecventează activități educaționale din oferta altor instituții/organizații, precum huburi sau centre educaționale organizate în unități de învățământ de către autorități ale administrației publice locale sau organizații neguvernamentale, centre Blue Dot, palate și cluburi ale copiilor, centre comunitare de învățare permanentă, centre educaționale pentru preșcolari, școli de artă sau centre culturale.”
Sursă: edupedu.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.