Sursa: doc.ro

Zilnic, copiii sunt expuși unui număr foarte mare de informații, fie prin intermediul imaginilor de la televizor sau din mediul online, fie prin discuțiile pe care le poartă cu părinții, colegii sau cadrele didactice.

Deși acestia sunt pusi în o mulțime de situații cel mai sănătos este ca acestia sa ajunga la o evaluare corecta a ceea ce aud, văd și citesc, pentru a-și forma propriile opinii și convingeri.

Gândirea critică este una dintre cele mai importante abilități pe care copiii ar trebui să și-o însușească încă de la vârste fragede, întrucât este un „instrument“ cognitiv de care vor avea nevoie și la maturitate. Aceasta poate fi dezvoltata pe parcurs, însă cu cât acestia învata de mici cu atat vor ajunge mai responsabili si mai prezenti in activitatile desfasurate de ei.

Activități ce dezvoltă gândirea critică a copiilor

  • Stimularea curiozității celor mici este una dintre cele mai bune modalități de a-i învăța să gândească critic. -„De ce?“ este una dintre întrebările pe care copiii le rostesc cel mai des iar adultii nici nu realizeaza cat de bun este acest lucru. Răspunsul la această întrebare nu ar trebui să fie unul prestabilit („așa trebuie să fie“), ci să reprezinte un punct de plecare pentru o discuție amplă, în care să existe argumente, contraargumente și concluzii. Copiii trebuie să simtă că au libertatea de a se exprima liber.
  • Acestia trebuie provocați să încerce cât mai multe activități care îi stimulează, iar părinții nu trebuie să le îngrădească libertatea. Chiar dacă unii prichindei găsesc mai greu rezolvarea pentru anumite jocuri, ei trebuie lăsați să încerce, să greseasca si sa ajunga pe baza lor la o idee, nu doar de ceea ce aud in jur.
  • Oprirea jocurilor, pentru câteva momente, asta îl îndemna pe copil să dezvolte ipoteze. Este un exercițiu de gândire critică care ajută la dezvoltarea acestei abilități esențiale în viață. Întrebările simple, precum: „Dacă facem asta, ce crezi că se va întâmpla?“, în timpul unor jocuri, îi ajută pe cei mici să își pună semne de întrebare și să caute răspunsuri logice.

Mai multe informatii despre gandirea critica puteti găsi aici.

Sursa: kinderpedia.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *