Sursa foto: Sfatul medicului

Prof. dr. Nicolae Suciu, medic primar obstetrică-ginecologie și manager general al Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București, a vorbit la DC News și DC Medical despre rolul vital al vaccinării împotriva tulpinilor virusului HPV în prevenirea cancerelor genitale.

Conform spuselor medicului, există o strânsă legătură între infecția cu virusul HPV și dezvoltarea cancerului genital, ceea ce face ca vaccinarea împotriva acestei infecții să fie crucială pentru populație, atât pentru femei cât și pentru bărbați, începând de la vârsta adolescenței.

„Despre infecția cu HPV (Human Papilloma Virus) avem dovezile, și au fost dovezi confirmate prin atribuirea Premiului Nobel, pentru implicarea acestui virus în originea cancerului cervical. Dacă am reuși să găsim resurse financiare, beneficiile ar fi evidente într-un multiplu poate de opt, de zece ori mai mare, să se facă o vaccinare împotriva tulpinilor acestui virus, și nu numai pentru populația feminină, cât și pentru cea masculină.

Există țări europene, Belgia, Olanda, Luxemburg, Austria, care au promovat și includ în programele de sănătate vaccinarea la vârsta pubertății, după 11 ani, până la 14 ani, fac vaccinurile împotriva virusului cu valențe din ce în ce mai complete care se adresează genotipurilor de HPV.

S-a încercat, s-a reușit implementarea, doar că au fost și curente care, ca în multe alte aspecte ale medicinei, s-au opus unor astfel de noutăți, mă refer la terapiile vaccinale, și nu în ultimul rând, tratamentul vaccinal care s-ar impune în prevenția infecției HPV e destul de costisitor. Trebuie făcute în programe naționale, trebuie populația conștientizată și implicată în recunoașterea dezavantajelor afecțiunilor. 

Dacă profilaxia primară, pe motive financiare, se amână, putem vorbi de profilaxia secundară care înseamnă efectuarea unor teste specifice de screening. Foarte mult din populația care ni se adresează, și prin mijloacele media s-ar putea conștientiza mult mai ușor, au date despre aceste aspecte de testare a posibilelor recrutări pentru afecțiuni oncologice. Screening-ul triază dintr-o populație sănătoasă, populația vulnerabilă și care, uneori și de cele mai multe ori, cere examinări, determinări suplimentare în precizarea diagnosticului.

Există evidențe scrise care îl situează pe Dr. Victor Babeș între cei care au avut inspirația, au materializat și au făcut cercetări pentru a demonstra că evaluând celulele din sfera intimă a femeii se pot pune diagnostice în faza incipientă.” , a informat prof. dr. Nicolae Suciu.

Sursa: dcnews.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsiți pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *