Sursa foto: Economie - HotNews.ro - HotNews

Se pare că piața imobiliară se află într-o perioadă de scădere, iar viitorul ar putea aduce o criză care va afecta și sectorul financiar-bancar. Avertismentul a venit din partea unui investitor de renume din SUA, Charlie Munger, considerat drept omul de încredere al lui Warren Buffett. Cu toate acestea, Munger a subliniat faptul că situația nu este la fel de gravă ca în timpul crizei din 2008.

Charlie Munger, vicepreședintele Berkshire Hathaway și cel mai apropiat colaborator al lui Warren Buffett, care are 99 de ani, a făcut o predicție sumbră cu privire la piața imobiliară, în special în Statele Unite. Potrivit Financial Times, Munger consideră că băncile sunt afectate de credite neperformante, iar prețurile proprietăților sunt în scădere.

„Nu este nici pe departe la fel de rău ca în 2008. Dar problemele se întâmplă în sectorul bancar la fel cum se întâmplă peste tot. În vremurile bune, intri în obiceiuri proaste… Când vin vremuri rele, pierd prea mult”, a spus, într-un interviu pentru Financial Times, vicepreşedintele Berkshire Hathaway.

Opinia influentului investitor vine într-un moment agitat pentru piața financiară americană, afectată de turbulențe care amenință sistemul bancar și comercial. Un număr semnificativ de bănci riscă să intre în faliment, iar proprietățile comerciale se confruntă cu o posibilă prăbușire.

În timpul discursului său, Munger se afla într-un scaun cu rotile, iar în fundalul ecranului TV se derulau imagini și știri în timp real despre problemele First Republic, o bancă din California care se confrunta cu dificultăți financiare.

Berkshire Hathaway, compania deținută de Warren Buffett și Charlie Munger, are o istorie lungă de sprijinire a băncilor americane în perioade de instabilitate financiară. În timpul crizei financiare din 2007-2008, Berkshire a investit 5 miliarde de dolari în Goldman Sachs, iar în 2011 a investit o sumă similară în Bank of America.

Berkshire Hathaway a ales să evite implicarea în criza actuală care afectează Silicon Valley Bank și Signature Bank, acestea fiind bănci care au intrat în faliment.

„Berkshire a făcut câteva investiţii în bănci care au funcţionat foarte bine pentru noi. Am avut şi noi unele dezamăgiri în bănci. Nu este atât de al naibii de uşor să conduci o bancă în mod inteligent, există o mulţime de tentaţii de a face lucruri greşite”, a spus Munger.

Berkshire Hathaway este reticent să se implice în criza actuală a băncilor pentru că există riscuri semnificative în portofoliile acestora de credite pentru proprietăţi comerciale.

„Multe dintre proprietăţile imobiliare nu mai sunt atât de bune. Avem o mulţime de clădiri de birouri cu probleme, o mulţime de centre comerciale cu probleme, o mulţime de alte proprietăţi cu probleme. Există o mulţime de agonie acolo”, a declarat Munger.

El a remarcat că băncile nu mai acordă împrumuturi dezvoltatorilor comerciali.

„Fiecare bancă din ţară este mult mai strictă în ceea ce priveşte împrumuturile imobiliare astăzi decât era în urmă cu şase luni. Toate par [a fi] prea multe probleme”, a mai zis el.

Sursa: evz.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsiți pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *