Sursa foto: Medical News Today

Un grup de deputați a propus o schimbare în legea penală prin care posesia de canabis în cantități de până la 3 grame pentru consum personal să nu mai fie considerată o infracțiune.

Un grup de deputați neafiliați, membri ai partidului REPER, au depus o propunere legislativă de a decriminaliza posesia de canabis pentru consum personal în limita a 3 grame. Inițiativa prevede eliminarea sancțiunilor penale, cum ar fi închisoarea și amenda penală, și înlocuirea lor cu o sancțiune contravențională cuprinsă între 1.000 și 3.000 de lei pentru posesia de cantități mici de canabis destinate consumului personal.

Inițiativa propusă de deputații neafiliați are ca scop aducerea legislației antidrog a României în acord cu cea a altor țări și a recomandărilor internaționale. Aceasta vizează dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu, în limitele de 3 grame, prin înlocuirea sancțiunilor penale cu sancțiuni contravenționale cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei. Inițiatorii susțin că această propunere se aliniază cu direcțiile recomandate de experții ONU și IDPC și cu legislația altor țări precum Italia, Spania, Belgia, Luxemburg, Malta, Austria, Cehia, Slovenia, Canada și Thailanda. Această inițiativă este prima de acest gen în istoria României.

Inițiatorii propun ca amenzile aplicate pentru posesia de canabis pentru consum propriu să fie folosite pentru a finanța programele naționale de prevenire și asistență medicală, psihologică și socială a consumatorilor de droguri. Ei consideră că aceasta ar fi prima etapă în reglementarea legală a posesiei de canabis medicinal, care ar fi justificată prin prescripție medicală.

Deputații membri ai REPER consideră că modelul ultra-prohibiționist adoptat de România împotriva canabisului medicinal a blocat injust producția, vânzarea sau prescrierea acestei plante.

Înlăturarea sancțiunilor penale și ulterior a celor contravenționale este considerată necesară pentru viitorii pacienți care ar putea beneficia de proprietățile medicinale ale canabisului. Inițiatorii consideră că aceasta este o primă etapă în reglementarea legală a canabisului medicinal.

Inițiatorii propunerii legislative au colaborat cu criminologul Vlad Zaha pentru elaborarea acesteia, bazată pe consultări și cercetări referitoare la politicile publice în domeniul consumului de droguri. Vlad Zaha este un specialist în criminologie și politicile publice în domeniul drogurilor, cu activitate în cadrul Universității Oxford.

Conform inițiatorilor, se dovedește faptul că sancțiunile penale pentru persoanele care dețin canabis în scop personal nu reduc și nu previn consumul de droguri. În schimb, astfel de sancțiuni pot duce la apariția și consumul de substanțe etnobotanice, limitează accesul la informații și tratamente, afectează recordul penal al persoanelor identificate și îngreunează activitatea parchetelor.

„Prin dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu în limita a 3 grame şi substituirea cu amendă contravenţională, preconizăm scăderi semnificative ale problemelor sociale, medicale şi penale asociate consumului de canabis, scăderi semnificative ale consumul de etnobotanice, precum şi eliberarea a mai mult de 50% din dosarele DIICOT pentru cantităţi mici de canabis şi eficientizarea activităţii forţelor de ordine, notează Agerpres. Reamintim, de asemenea, că 45% dintre tinerii români cu vârste între 16-25 de ani au consumat canabis cel puţin o dată, iar 51% susţin eliminarea pedepselor penale pentru canabis – însemnând peste 1 milion de persoane doar în această grupă de vârstă„, au afirmat în comunicatul lor inițiatorii propunerii legislative.

Inițiatorii propunerii legislative au afirmat în comunicatul lor că acest proiect este menit să răspundă nevoilor și tendințelor actuale în domeniul politicilor publice privind consumul de droguri.

Sursa: dcnews.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsiți pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *