Sursă: history.com

În București, cartierul Militari, la câteva sute de metri de stația de metrou Păcii, în spatele blocurilor, specialiști români construiesc componente pentru o sondă spațială ce urmează să plece, în 2028, spre Marte.

„Există o misiune comună NASA-ESA numită Mars Sample Return. În cadrul acesteia urmează să se aducă 500 de grame de sol. Oricâtă tehnologie ai avea, nu poți trimite laboratoare pe Marte. E mai ușor să le analizezi pe Pământ. Roverul Perseverance este deja prezent pe Marte. El ia mostre de sol, le pune în niște tuburi și le etanșează”, explică Radu Mihalache ( șeful Departamentului cercetare-dezvoltare echipamente pentru sateliți și spațiu din cadrul institutului).

Institutul pentru turbomotoare se află în același complex cu INCAS – Institutul Național pentru Cercetare Aerospațială „Elie Carafoli”.

Dan Ifrim, șeful Departamentului de lansatoare și sisteme avansate de propulsie pentru spațiu are la rândul său motive de laudă. Echipa sa a realizat o platformă de testare pentru componentele unei sonde spațiale realizate de ESA, plecată deja spre Jupiter.
Aceasta va explora cei mai mari sateliți ai planetei, adică Ganymede, Callisto, Io, Europa. Sonda va călători până la Jupiter 8 ani, timp în care va fi accelerată de patru ori folosind gravitația sistemului Pământ-Lună și a planetei Venus. Această sondă are cele mai mari panouri fotovoltaice folosite până acum pentru o misiune în spațiu. Există apă pe Europa, iar ESA vrea să afle mai multe despre ea”, spune Ifrim.

Noi am făcut dispozitivul de asamblare și transport. Componenta este trimisă la Airbus în Spania, care va trimite mai departe în Guyana Franceză. Practic, noi îi ajutăm pe alții să facă sateliți”, spune acesta.

Mai multe detalii despre proiecte și planurile acestora pentru NASA găsiți aici.

Sursă: libertatea.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *