Sursă: ideedecalatorie.ro

Liliacul face parte din familia oleaceelor și este o specie din genul Syringa care înflorește primăvara. Este un arbust a cărui înălțime poate ajunge până la șapte metri, cu ramuri drepte și lujeri puțin muchiați. Această floare este găsită des în grădinile românilor, însă se pare că ptivind rezervația acesteia, devine pe cale de dispariție.

Aria protejată se întinde pe aproximativ 20 de hectare. Însă pentru că nu s-a intervenit la timp şi nu au fost curăţate speciile invazive, liliacul începe să fie pe cale de dispariţie. Pădurea a fost declarată zonă protejată în anul 2000, dar autorităţile nu-şi permit să cureţe pădurea şi să protejeze mai mult liliacul. Speră să facă asta cu fonduri europene.

Sursă: wikipedia.ro

Georgică Pătraşcu, primar Ponoarele: Unul din factorii care face să dispară liliacul este lipsa animalelor domestice, lipsa caprei. Odată cu dispariţia ei, nu mai are cine să mănânce aceste specii invazive, capra nu se apropia de floarea de liliac şi de frunză pentru că era amară şi atunci proteja liliacul.

Georgică Pătraşcu, primar Ponoarele: De la Războiul de Independenţă, după ce au venit soldaţii acasă, victorioşi, veneau şi petreceau în pădurea de liliac. Se adunau din toate satele şi încingeau o horă cu lăutarii zonei.

Sursă: observatornews.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *